ZABRANA PETARDI Hoće li novi zakon biti provediv

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ne prestaju stizati reakcije na zakon prema kojem bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima, a razlog tome je zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja. Podsjetimo, prije dvije godine zakon je pooštren te su tada ukinute petarde tzv. F3 kategorije u koje spadaju rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svijeće i slična sredstva, a u prodaji su ostale samo petarde slabijeg intenziteta pucanja kategorije F2, odnosno žabice, konfleti za sobnu uporabu, manje rakete i slično. Sada, novim zakonom, i one će biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva koja služe za manje vatromete, i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, a korištenje će im biti dozvoljeno u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Iz Šape skeptični

Svi koji prekrše novi zakon, bili bi novčano kažnjivani i to s izdašnim kaznama. Dodajmo, zabranu petardi tijekom cijele godine zatražila je udruga Prijatelji životinja te je dobila podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede. Podršku, ali suzdržanog mišljenja ovom zakonu dala je i Marija Horvat u ime bjelovarskog Azila “Šapa“.

-Za nas je to svakako veliki napredak, za sve životinje na ovoj planeti, a ne samo za pse. Mogu reći da je to vrlo pohvalan potez, ali samo ako se on zaista bude i provodio. Zakon se mijenja iz dana u dan, sigurno se sada budu pobunili i oni koji prodaju petarde, zato sumnjam da je to još uvijek 100 posto sigurno. Što se tiče kazni, mislim da nisu pretjerane, a tih 15 tisuća kuna, spominje se i za napuštanje psa, za izbacivanje psa, za puno toga, a malo tko stvarno plaća te kazne. Kod nas se ako izbaciš psa naplati kazna od 100 kuna i to je kazna za narušavanje javnog reda i mira. S velikim se ciframa manipulira, a da samo nekolicina plati kaznu i to u tako velikim iznosima, onda bi se ostali možda i zamislili – istaknula je Horvat.

Tjelesne ozljede

Dodajmo, na području PU bjelovarsko-bilogorske za vrijeme provođenja već uhodane akcije „Mir i dobro“ unazad tri godina nije bilo propucavanja objekata ili vozila, a ukupno je, radi nestručne uporabe pirotehničkih sredstva, evidentiran jedan slučaj zadobivanja lakih tjelesnih ozljeda i jedan slučaj teških tjelesnih ozljeda. U oba slučaja radilo se o punoljetnim osobama.

-Radi nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava od građana je u 2018. godini oduzeto 28  pirotehničkih sredstava F1 kategorije, a u istom vremenskom razdoblju, radi zlouporabe pirotehničkih sredstava, evidentirana su i tri kaznena djela oštećenja tuđe stvari – kazali su iz PU Bjelovarsko – bilogorske istaknuvši kako na području njihovog djelovanja, problematika zlouporabe pirotehničkih sredstava nije značajna. Napominju još kako će zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina za koje se utvrdi da je uporabilo pirotehnička sredstva sukladno navedenom zakonu, radi počinjenog prekršaja biti novčano kažnjen.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!