TUŽNA OBLJETNICA Sjećanje na tragediju u Kusonjama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC/BJELOVAR – “Najveći grijeh je zaborav i ne treba dopustiti da nas taj grijeh obuzme”, poručeno je s obilježavanja tragedije u Kusonjama. Ondje je osmog rujna 1991. ubijeno dvadeset hrvatskih branitelja – 18 pripadnika A satnije bjelovarske 105. brigade i dvojica policajaca. Način na koji su ubijeni je posebno mučan, na što je na komemoraciji ukazao Žarko Čanađija iz Udruge specijalne jedinice policije Omege.
– Svi mi koji smo išli u rat svjesni smo da se u ratu gine, ali nadaš se da ukoliko te zarobe budeš preživio. I oni su se tome nadali, ali nisu imali sreće. Ubijeni su zato što su bili Hrvati i pokopani su u masovnoj grobnici na kraju sela – rekao je Čanađija.
Samo dvije godine kasnije na istom mjestu su na komemoraciji od podmetnute mine život izgubile još tri osobe. Počinitelji još nisu pronađeni, napomenuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
– To se mora utvrditi i razjasniti, a svakako u konačnici i kazniti – napominje Bajs.
Hrvatska je pokazala velikodušnost amnestiravši one koji su sudjelovali u oružanoj pobuni protiv nje, No, ta se amnestija, taj oprost ne odnosi na sve, naglasio je predsjednik Zoran Milanović.
– Oni koji su pucali su obuhvaćeni amnestijom, oni koje su mučili nisu. To je jako velikodušno, to je velika koncesija i to ne radi svatko – poručuje Milanović.
Danas u mnogim selima, nastavio je Milanović, ima više kuća nego ljudi. Obveza svih je stoga danas graditi bolju Hrvatsku, a veliku ulogu u tome imaju branitelji, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja i izaslanik premijera, Tomo Medved.
– I danas hrvatski branitelji po mnogo čemu trebaju biti uzor cijelom našem društvu kako se voli domovina jer domoljublje po žrtvi se mjeri – kaže Medved.
Ta se žrtva, napomenuo je i Medved, ne smije zaboraviti. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!