Uživajte u promatranju Suza sv. Lovre od ponoći do zore

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Suze svetog Lovre, odnosno Perzeidi aktivni su tijekom cijelog kolovoza. Maksimum njihove aktivnosti je obično između 10. i 13. kolovoza, a najbolje vrijeme za gledati ih je od ponoći do zore. Dorian Božičević, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza pojasnio je kako oni nastaju.

– Oni potječu od velike komete koja prolazi pored Sunca svakih 130 godina, a kad dođe u blizinu Sunca topi se i raspada te za sobom ostavlja komadiće materijala. To stvara veliki oblak koji dalje nastavlja putovati određenom orbitom oko Sunca. Svake godine u kolovozu orbita Zemlje se siječe s orbitom tih komadića koje su ostali za kometom i Zemljina gravitacija ih privlači u svoju atmosferu i u dodiru s njom pod velikom brzinom oni izgaraju i onda vidimo meteore – pojašnjava. Objašnjava i razliku meteoroida, meteora i meteorita.

– Dok ti komadići plutaju po svemiru zovu se meteoroidi, ona svjetlosna pojava koju vidimo na nebu kad taj meteoroid izgori je meteor, a meteorit je pojam kada nešto od toga preživi gorenje i padne na zemlju pa ga se može naći – otkriva. Za promatranje Perzeida nije potreban teleskop, naglašava Božičević.

– Za promatranje meteora potreban je dobar mrak i odmicanje od javne rasvjete. Moguće ih je vidjeti golim okom – navodi. Dodaje kako svake godine Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine da ugase dijelove javne rasvjete na svom području kako bi se ova pojava mogla bolje vidjeti. Za kraj otkriva i koji dio neba treba gledati.

– Budući da se Perzeidi tako zovu jer dolaze iz zviježđa Perzeja na nebu, važno je naglasiti da ne treba gledati prema tom zviježđu jer im je to polazišna točka i tamo ćemo ih najmanje vidjeti. Navečer oko 22 sata je Perzej negdje prema istoku, dakle gledajte bilo gdje drugdje, samo ne prema istoku – ističe.

 

FOTO(naslovna) : Ivan Ileković, lokacija: Šandrovac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!