[FOTO i VIDEO] I za išijas i bol u donjem dijelu leđa rješenje pronađite u jogi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Piše: Martina Hautman Matijaš

Kako se ono kaže – da mi je kuna svaki put kad mi netko kaže – Joj, bole me leđa, išijas me ulovio. To je ona, većini ljudi poznata bol, koja ide od donjih leđa, kroz bedra i često završava oko koljena. Ukoliko se bol spušta prema stopalima, to je ozbiljan znak da trebate liječniku kao i ukoliko cijeli dan niste imali potrebu za odlaskom u toalet.

No, nije sve tako crno! U veliko broju slučajeva, čak se niti ne radi o išijasu, već o piriformis sindromu.

Kod išijasa živci pritišću degenerativne bolesti u donjem dijelu kralježnice (hernija diska, spondilolisteza i stenoza spinalnog kanala), a piriformis sindrom je bolno stanje u kojem mišić piriformis svojim grčenjem uzrokuje bolove duboko u regiji stražnjice gdje se nalazi.
Spazam (grč) piriformisa pritišće obližnji ishijadični živac čime uzrokuje simptome identične išijasu
Zbog ove sličnosti piriformis sindrom se često naziva pseudoišijas ili lažni išijas.

Danas se fokusiramo na položaje koji mogu olakšati stanje piriformis sindroma. Kako otkriti muči li vas išijas ili je riječ o piriformisu, objašnjeno je u videu.

  1. Položaj četvorke

Savijemo noge u koljenima. Jedna noga ostat će sa stopalom u podu (npr. lijeva), a drugu nogu ćemo prebaciti malo iznad koljena prve (lijeve) noge. Nakon što prebacimo (npr. desnu) nogu, privučemo oba koljena prema prsima, rukama koje smo isprepleli ispod koljena (lijeve) noge. Moguće da ćemo osjetiti istezanje u kuku gornje noge. Ostati koliko nam je ugodno, a zatim ponoviti na drugoj strani.

  1. Abdukcija kuka

Nalazimo se u položaju “na sve četiri”. Dlanovi su ispod ramena, koljena ispod kukova. Izdahom odignemo jednu nogu od poda i udaljavamo ju od sebe u stranu. Važno je da nam koljeno i stopalo ostanu u istoj ravnini. Ponovimo desetak do petnaest ponavljanja pa zamijenimo strane.

Ukoliko kod kuće imate gumenu traku za vježbanje, slobodno ju iskoristite za jači otpor.

  1. Abdukcija kuka iz ležećeg položaja

Legnite na bok. Neka su oba koljena u istoj ravnini, odnosno pripazite da gornje koljeno ne bude “kraće” od donjeg. Stopala ostaju spojena a na izdah podižite gornju nogu. Odlično je stvoriti si dodatan otpor pritiskanjem ruke u nogu i noge u ruku.

I u ovom položaju možete koristiti gumenu traku.

Ponoviti deset do 15 puta pa zamijeniti strane.

  1. Odizanje noge iz ležećeg položaja

Lezite na leđa. Savijte jednu nogu  u koljenu i ostavite stopalo te noge u podu. Drugu nogu odižite od poda i spuštajte prema njemu.  Ponovite desetak do petnaest puta te zamijenite strane.

Ovdje je i video:

 

Također, zapratite kanal Joga s Martinom kako biste među prvima bili obaviješteni o novim videima😉.

Toliko iz Mandala joga studija ovaj put. Idući put čeka vas joga za lakši san.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!