Objavljen je 29. Pučki kalendar BBŽ: Doznajte što sve donosi na svojih 160 stranica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Iz tiska je izašlo Čvorov Pučki kalendar Bjelovarsko-bilogorske županije za 2023. godinu. Na 160 stranica 29. izdanja ove zanimljive knjižice možete pronaći obilje podataka o gradovima i općinama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, zbivanjima i ljudima iz sadašnjosti i prošlosti, specijalitetima domaće kuhinje i pučkim običajima. Nakon svih ovih godina, teško je pronaći stanovnika županije koji se nikada nije susreo s Pučkim kalendarom, a kako je nastao onaj prvi, pitali smo njegovog idejnog začetnika Stjepana Horvata.

Ista struktura od samog početka

-Bilo je to vrijeme kada osnutka Republike Hrvatske, uspostave županija i novog uređenja države. Mi smo u prvom redu bili zagonetaši, a ja sam uvijek uživao u obradi starih kalendara iz kraja 18. i početka 19. stoljeća. Željeli smo čitateljima ponuditi nešto novo i tako je nastao Pučki kalendar. Tada je to bila neka kombinacija, a sastojao se, baš kao i danas, od nekoliko dijelova – prisjetio se Horvat. Prvi dio je opći dio, u drugom dijelu su četiri stanice rezervirane za svaki mjesec u godini i tu su čitatelji kalendara mogli zapisati njima važne podatke.

-Ostavljen je prostor gdje su ljudi nekada upisivali, recimo, kad se otelila krava, a tu smo mogli pronaći i informacije o lovu i ribolovu, osobama rođenim u određenom mjesecu. Pripremili smo i različite tradicionalne recepte, pisali smo o narodnim običajima, predstavljali folklorna društva… Treći dio kalendara je bio županijski, a u njemu su se predstavljali gradovi i općine iz čitave županije. Predstavljali su što su napravili u godini na izmaku. Neke općine su taj „zadatak” shvatili ozbiljnije, a neki manje ozbiljno. Posljednji dio kalendara bio je zbornički. Nekada nije bilo časopisa pa su čitatelji, recimo, mogli pročitati o povijesti Dioša, savjetima za poljoprivrednike i slično. Kako je riječ o pučkom kalendaru, uvijek smo vodili računa o tome da tekstovi budu razumljivi svakom našem čitatelju – pojašnjava naš sugovornik dodajući kako Pučki kalendar i danas ima istu strukturu kao i nekada, no kako je sadržaj novi iz godine u godinu.

Vrijedan tim čuva tradiciju

-I dan danas čuvamo tradiciju iako danas Pučki kalendar više nije popularan kao nekada baš kao što knjige općenito više nisu tražene kao nekada. Došlo je neko novo vrijeme kada nam je sve dostupno u digitalnom obliku, no meni je papir draži. Mladi danas smatraju da se nešto nije dogodilo ako nije objavljeno na facebooku, ali mi stare generacije znamo da je digitalno danas tu, a pitanje je što će s tim biti sutra. Zato ćemo i nastojati održavati Pučki kalendar – ističe 75-godišnji Horvat koji Pučki kalendar stvara zajedno sa svojim dugogodišnjim kolegom i suradnikom 82-godišnjim Franjom Forjanom.

-Franjo je taj vrijedni crv koji nas uvijek gura naprijed. Radimo cijele godine. Jedan kalendar dovršimo i ubrzo krećemo na pripremu sljedećeg kako bi naši čitatelji na kraju godine dobili što kvalitetniji sadržaj. Tako će biti i dalje iako vidim da naš Pučki kalendar polako ide u povijest kao i sve knjige, no nadam se da ćemo još neko vrijeme čuvati ovu našu lijepu tradiciju tiskanja Pučkog kalendara – zaključuje Horvat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!