Ulaganje u obrazovanje uvijek se isplati: Centri izvrsnosti za matematiku pun su pogodak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadarska županija od ove godine posebnu pažnju posvećuje darovitim učenicima. S radom su započeli Centri izvrsnosti za matematiku, a na tu temu razgovarali smo sa županijskim pročelnikom za obrazovanje, kulturu i sport Ivanom Šimunićem.

Matematika je jedan od najvažnijih predmeta u školskom sustavu, jer razvija logičko i kritičko mišljenje, kreativnost i sposobnost rješavanja problema. Međutim, neki učenici pokazuju izvanredne sposobnosti i talente za matematiku, koji često ostaju neprimijećeni ili nedovoljno poticani. Kako prepoznati i podržati te darovite učenike?

 

  • U svibnju ove godine u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveli smo testiranje učenika četvrtih razreda osnovnih škola kojima smo mi osnivač, to je 27 škola izvan grada Zadra. Testiranje je bilo usmjereno na otkrivanje darovitosti učenika s područja matematike, na temelju posebnog alata koji je razvio NCVOO. Rezultati su bili vrlo zanimljivi i ohrabrujući: identificirali smo 23 učenika koji su pokazali izuzetne rezultate i potencijale za matematiku.

Naš cilj je bio da im omogućimo dodatnu edukaciju i poticaj za daljnji razvoj njihovih matematičkih vještina i znanja. Zato smo pokrenuli projekt Centri izvrsnosti za matematiku, koji se sastoji od 15 subotnjih radionica tijekom ove školske godine. Na radionicama će učenici imati priliku učiti od stručnjaka iz područja matematike, upoznati se s novim i zanimljivim temama, rješavati izazovne zadatke i sudjelovati u natjecanjima. Učenicima je osiguran besplatan prijevoz, obrok i sav potreban materijal za rad – pojašnjava Šimunić.

 

Nastavlja se s praćenjem i podrškom učenicima koji su lanjske godine pohađali Centre izvrsnosti za matematiku kao učenici 8. razreda, sada su već srednjoškolci. I oni će imati priliku nastaviti svoje obrazovanje na polju matematike kroz dodatne radionice i aktivnosti.

 

  • Smatramo da je ovaj projekt važan i koristan za naše darovite učenike, jer im pruža priliku da iskažu sve svoje talente i potencijale, da se osjećaju motivirano i zadovoljno, da steknu samopouzdanje i vještine koje će im koristiti u budućnosti. Također, vjerujemo da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija u gospodarstvo i društvo, jer bez kvalitetne radne snage nema ni gospodarskog razvoja – zaključuje pročelnik.

 

Ovaj hvalevrijedan projekt proširit će se i na druge školske predmete, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena kako bi svi učenici u Zadarskoj županiji imali  još kvalitetnije obrazovanje. Pročelnik Šimunić najavljuje i iznenađenje koje se priprema, sve s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uvjeta obrazovanja. Ovo je tek skromni početak ističe Šimunić, i kao takvom treba mu vremena da izraste i razvije se, uz puno strpljenja i brige. Županija je osigurala financijska sredstva i za sve planirane aktivnosti u sljedećoj školskoj godini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!