LOŠA GODINA Najčešći uzroci stradavanja na cestama nisu se mijenjali ni u 2019.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U prometnim nesrećama na području Bjelovarsko-bilogorske županije tijekom 2019. godine poginulo je devet osoba, jedna više nego 2018., stoji u službenom izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske. Riječ je o osmero vozača i jednom pješaku. Tijekom cijele godine evidentirano je 676 prometnih nesreća, što je 94 ili 12,2 posto manje nego godinu ranije. Većina je, srećom, prošla bez ozbiljnih posljedica. Ozlijeđenih osoba bilo je u 258 nesreća, dok je evidentirano 409 nesreća s materijalnom štetom.

-Teško je ozlijeđeno 57 osoba, što je smanjenje za 39,4 posto, 274 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Do ovog blagog pogoršanja stanja došlo je u studenom i prosincu 2019. godine, odnosno s početkom zimskog računanja vremena, bržeg sumraka, smanjene vidljivosti te pogoršanja vremenskih uvjeta i stanja kolnika – navodi se u službenom priopćenju.

Zbog alkohola u smrt

Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog slijetanja vozila s ceste, njih 162, u 137 došlo je do bočnih sudara dok je frontalnih sudara evidentirano 95. Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama su greške vozača, brzina neprimjerena uvjetima i nepoštivanje prednosti prolaska. Nepropisna brzina u kombinaciji s neprimjernim osobinama i stanju ceste bila je uzrok četiri prometne nesreće s poginulim osobama.

Među poginulima na prometnicama Bjelovarsko-bilogorske županije je i troje vozača po utjecajem alkohola. Takvi vozači ujedno su prouzročili 64 prometne s ozlijeđenima osobama te 84 s materijalnom štetom.

Preventivne akcije

-Prioritet ove Policijske uprave i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa je održavanje broja smrtno stradalih sudionika u prometnim nesrećama do 5 poginulih na 100.000 stanovnika, iako je ovo izražavanje brojkama grubo, to je realnost te apeliramo na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti u našoj županiji – poručuju iz policije, napominjući kako tijekom godine provode brojne aktivnosti kojima kako bi se brže došlo do cilja, poput raznih edukacija za djecu, ali i odrasle.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!