POZNAT UZROK POŽARA Vlasnik tvrtke ozlijeđen, slučaj predan DORH-u

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Nakon završenog očevida u grubišnopoljskoj poslovnici Zagrebpetrola gdje se prije tri dana dogodio požar, o čemu smo izvijestili ovdje, očevidom je utvrđeno da je uzrok požara ljudska radnja, odnosno nestručno varenje uređaja za preradu plastike pirolizom uslijed čega je došlo do zapaljenja plina koji je zaostao unutar uređaja još tijekom siječnja ove godine, zbog probnog rada uređaja za preradu plastike. Uslijed navedenog došlo je do širenja požara na krovnu konstrukciju metalne hale kojom prilikom je u potpunosti izgorjela izolacija panela. Ovo je službena verzija očevida iz Policijske uprave Bjelovarsko – bilogorske koja je po službenom protokolu cijeli slučaj proslijedila Državnom odvjetništvu kako bi se ustvrdilo ima li elemenata za kazneno djelo. Iako se prvotno smatralo da nema ozlijeđenih, u požaru je opekline zadobio sam vlasnik tvrtke Davor Prohaska koji je vario i potom izazvao požar s materijelnom štetom, kako sam kaže, oko milijun kuna.
FOTO: USTUPIO ČITATELJ

-Izbio je plamen, zahvatio moju ruku i dignuo se do krova koji je izgorio, no hala je ostala čitava. Istrčao sam van, jer sam bio jedini ovdje na djelu gdje se požar dogodio, a ostali radnici već su bili vani. Kad sam isključio struju i s radnicima spojio mlaz s vodom, vatra je već zahvatila krov. Nemamo sreće, ovo je drugi požar u godinu dana – kazao je Prohaska koji se, iako je vlasnik, uhvatio posla varenja jer jedini od radnika ima atest varioca i to 20-ak godina. Drugi djelatnici koji bi mogli to raditi, tvrdi, su na terenu, a nije vidio problem u varenju 10 centimetara uređaja. No, zla kob imala je drugi plan napravivši štetu veću od milijun kuna. Jedan dio je osiguran, no onaj drugi dio koji nije, morat će sami obnoviti, optimističan je Prohaska kojem je najvažnije da se nikom od djelatnika nije ništa dogodilo.
-Više sigurno nećemo stavljati ovakve panele već lim, da sam znao da je ovakav krov toliko opasan, sigurno ga ne bi stavljao na halu jer je riječ o natkrivenom skladištu neopsanog otpada, tako smo registrirani – kazao je Prohaska dodavši kako nema straha od ekološke katastrofe jer sav sadržaj gašenja – čađa i otpatci odlaze u njihov separator. Ljudi su bili zabrinuti vidjevši veliku količinu gustog dima, svjestan je Prohaska koji uvjerava da je razlog tome pur pjena koja kod zapaljenja dimi jednako kao da netko zapali gume. Osim krova, bit će potrebno obnavljati struju koja je u požaru stradala, kao i jedan viljuškar. Unatoč dva požara u samo godini dana, Prohaska je optimističan i namjerava što prije obnoviti halu i ponovno krenuti s radom.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!