BILOGORSKA BAJKA Gradski muzej posebnom izložbom vraća duh Božića!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je epidemiološka situacija puno toga tradicionalnog ove godine svela na minimum, one prave tradicije i očuvanja običaja ovih blagdana neće nedostajati u Gradskom muzeju Bjelovar. Naime, tamo se sprema izložba Božić naš bilogorski, a poznate okolnosti navele su organizatore da, baš kao i 2018. godine, izložbu postave na otvorenom u Atriju muzeja. Tomislav Matić, viši kustos u muzeju i voditelj etnološkog odjela kaže da je postavljanje izložbe trajalo dva tjedna, trenutno su na 90 posto odrađenog posla, no za otvaranje će, kaže, sve biti spremno.
– Prije dvije godine smo imali prvu izložbu na otvorenom gdje smo htjeli pokazati jedan interijer i eksterijer gazdinske kuće u Bilogori. I ove godine tako ćemo prikazati onaj gospodarski dio dvorišta od raznih rekvizita i predmeta koji su bili svakodnevno u upotrebi, kotla za rakiju, tački za prijevoz trave, saonica koje su se uprezale u konje do starog seoskog bunara – kaže Matić.
Kada se prebacimo u “kuću”, možemo vidjeti posebno božićno ozračje tog najradosnijeg blagdana.
– Božić se željno iščekivao kroz cijelu godinu, a sa samom pripremom kretalo se na blagdan Svete Katarine. Žene su počinjale s pripremom ukrasa kojima bi ukrasile kuću, to bi obično bili ukrasi od krep papira, obojeni orasi, svileni bomboni, sve ono što su ljudi zapravo mogli sami i za vrlo malo novca napraviti. Isto tako, za Badnjak se kitila grana u svetom kutu jer se nije kitio bor već uglavnom samo grana od bora. Tjedan dana prije samog Božića pripremali su se suhi kolači dok bi se na sami Badnjak pripremala gibanica, orahnjača, makovnjača. Sve u svemu, vladalo je jedno radosno predblagdansko ozračje – ističe Matić.
Pripreme su u samom jeku, a za napraviti su ostali tek neki detalji.
– Još moramo dopremiti dva bora koji će sakriti stupove koji krase našu binu, moramo okititi granu bora u kući, staviti stolnjak na stol i slično – napominje Matić.
Svi posjetitelji koji se žele osjećati kao kod bake i vratiti u prošlost blagdanskih običaja, Gradski muzej mogu posjetiti od subote, 28. studenog u 11 sati kada je ujedno otvorenje cjelokupnog Adventa i adventskog sajma u Bjelovaru. Izložba će trajati sve do 6. siječnja.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!