EKSKLUZIVNO Tko će od četvero kandidata HDZ-a u bitku za župana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako je suditi prema rezultatima posljednjih županijskih i parlamentarnih izbora, o tome hoće li Damir Bajs na proljeće dobiti i treći uzastopni mandat župana Bjelovarsko-bilogorske županije, najviše će ovisiti o HDZ-u. Točnije, o tome tko će se u ime HDZ-a, a moguće i nekih njegovih koalicijskih partnera, suprotstaviti aktualnom županu.

Nakon dva neuspjela pokušaja u pohodu na mjesto župana, Miro Totgergeli, predsjednik županijskog HDZ-a, ovoga puta neće biti kandidat. Tko će onda u izbornu utakmicu u ime najveće stranke koja je i na prošlim parlamentarnim izborima potvrdila primat u bjelovarskom kraju?

Kako ekskluzivno doznaje portal Klikni.hr, HDZ će osobu koja će se natjecati za župana izabrati između više kandidata. Preciznije, spominju se četiri imena s ambicijom i šansama za izbornu bitku s aktualnim županom Bajsom.

Povratak državnog tajnika?

Mediji već neko vrijeme spekuliraju kako je izgledni kandidat HDZ-a Velimir Žunac, bivši gradonačelnik Garešnice i sadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja. Žunac se spominjao i kao kandidat za predsjednika županijske organizacije HDZ-a, ali to se na kraju nije dogodilo. Odustao je od kandidature za predsjednika i postao jedan od četiri potpredsjednika. Mnogi su iz toga zaključili da se radi o dogovoru prema kojemu će Žunac na kraju biti kandidat HDZ-a za župana. Velimir Žunac na prestižnom FER-u stekao zvanje profesora računalstva/informatike, a također i međunarodno priznato zvanje ECDL Expert. Posjeduje i certifikat za mentora i ispitivača na standardnim i naprednim ECDL tečajevima. Oženjen je i ponosni otac sina Davida i kćeri Marije.

Žunac se spominjao i kao kandidat za predsjednika ŽO HDZ-a

Predstavnik mlade generacije

Da ne treba staviti baš sve karte na garešničkog veterana, razlog bi mogao biti Marko Marušić, predvodnik nove generacije lokalnih HDZ-ovaca koja nakon uvjerljive pobjede Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima dobiva sve više prostora.  Ovaj 36-ogodišnji ekonomist član je  HDZ-a već 15 godina, od mladeži do člana gradskog odbora HDZ-a grada Bjelovara i kasnije županijskog Odbora HDZ-a. Oni koji ga bolje poznaju opisuju ga kao skromnog, vrijednog i samouvjerenog predstavnika mlađe generacije političara. Marko Marušić predstojnik je Bjelovarskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Obiteljski je čovjek, oženjen liječnicom Majom Marušić Marić, rodom iz Daruvara, otac dvojice sinova (Lovre i Luke) i zaljubljenik u nogomet i glazbu.

Marušića opisuju kao skromnog i vrijednog predstavnika mlađe generacije

Jedina žena među kandidatima

Iako dobar poznavatelj prilika u stranci smatra kako će se glavna bitka unutar HDZ-a voditi između ta dva kandidata, ne treba otpisati ni jednu ženu, uglednu novinarku i urednicu, danas ravnateljicu Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, Zvjezdanu Galkowski.

Je li županija sprema za županicu?

Ta magistra novinarstva ima više od dvadeset godina iskustva u regionalnoj i lokalnoj samoupravi, te tijelima državne vlasti. Živi sa suprugom, doktorom Nikolom Galkowskim, majka je troje odrasle djece.

Igrač iz sjene

I na kraju, tu je i Zoran Bišćan, pedesetogodišnji strojarski inženjer, član uprave Vodnih usluga. Bolji poznavatelji prilika u lokalnom HDZ-u nazivaju ga kandidatom iz sjene. Trenutačno u ime investitora dio je projektnog tima milenijskog projekta grada Bjelovara „Izrada studijsko projektne dokumentacije aglomeracija Bjelovar, Gudovac i Rovišće, vrijednosti izgradnje 257 milijuna kuna, koji je u realizaciji. Predsjednik je Odbora za gospodarstvo grada Bjelovara.

Zoran Bišćan dolazi iz realnog sektora

Sa suprugom Sanjom, također liječnicom, ima dvadesetdvogodišnjeg Brunu, studenta četvrte godine Kunstunversitat Graz (Jazz akademija) i petnaestogodišnjeg Karla, srednjoškolca prvog razreda Matematičke gimnazije u Bjelovaru.

Glasovi HDZ-a nisu dovoljni

Tko od njih četvero ima najbolje izglede ugroziti mandat Damira Bajsa? Tu odluku donijet će u HDZ-u. Međutim već sada je jasno da na jednoj strani imamo snažnu stranku (HDZ) koja u prvilu osvaja najviše glasova birača u Bjelovarsko bilogorskoj županiji, a na drugoj župana (Damira Bajsa) koji je pojedinačno do sada osvajao najveći broj glasača.

Zato HDZ u izboru kandidata mora voditi računa o nekoliko stvari: prema iskustvu iz prijašnjih izbora šanse za pobjedu ima samo onaj HDZ-ov kandidat koji je sposoban povući više glasova od same stranke. Dodatnu prednost imat će onaj kandidat koji će biti otvoren prema biračima, znati pokazati empatiju i imati energiju boriti se za svaki njihov glas. Jer, bit će to neizvjesna utakmica, pri čemu ne treba zanemariti ni kandidate ostalih stranaka. (Željko Brkić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!