Ravnatelj mi se osvećuje jer sam ga prijavila za uznemiravanje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sve optužbe koje mi se stavljaju na teret u zapisniku izvanrednog nadzora nad mojim radom u Domu za odrasle osobe Bjelovar odlučno odbacujem. Nadzor je proveden nedugo nakon što sam, zajedno s još dvije kolegice iz Doma, ravnatelja Zlatka Kraljića prijavila Ministarstvu rada za uznemiravanje i ne mogu to ne tumačiti kao njegovu osvetu – tako je provedbu i zaključke nadzora koji je proveden u listopadu prošle godine, o kojem smo pisali jučer, prokomentirala dugogodišnja fizioterapeutkinja u toj ustanovi Vlasta Bohnec. Naime, izvanredni nadzor zbog navodnog zlostavljanja Ministarstvo je provelo 6. listopada, dok je interni nadzor nad njezinim radom koji je naložio ravnatelj, kaže, proveden od 15. do 22. listopada. Podsjetimo, Povjerenstvo za unutarnji nadzor koje je imenovao sam ravnatelj Kraljić zaključilo je kako Bohnec svoj posao ne obavlja kvalitetno te je predložilo da joj se izda upozorenje koje je ona, uz opomenu pred otkaz, tvrdi, i primila u siječnju. Bohnec kaže kako joj je o svemu teško govoriti. U Domu, kaže, radi tridesetak godina, i nikada do dolaska Kraljića, nije imala nikakvih problema. Zbog stresne situacije na poslu, kaže, na bolovanju je od listopada.

-Na bolovanju sam završila nakon sustavnog uznemiravanja od strane ravnatelja Kraljića, a za spomenuti nadzor nisam uopće znala, nitko me o njemu nije obavijestio. Dakle, nisam se imala priliku niti braniti od optužbi koje mi se stavljaju na teret – kaže Bohnec, dodajući kako je ovih dana pod velikim pritiskom zbog stalnog podsjećanja na zbivanja u Domu koja je detaljno opisala ovoga vikenda u intervjuu koji je, zajedno s još dvije kolegice koje tvrde da ih je Kraljić seksualno uznemiravao, dala i Jutarnjem listu. U opširnoj ispovijedi zaposlenice su navele šokantne detalje. Među ostalim, tvrde kako ih je ravnatelj u više navrata dodirivao po leđima, ramenima, trbuhu ispod grudi, stražnjici, štipkao ih za obraze, obraćao im se neprimjernim izjavama, nasamo i pred svjedocima… Zaposlenice tvrde kako je zlostavljanje trajalo mjesecima, a nakon što su sve odlučile prijaviti Ministarstvu, krenuo je, tvrde, nov oblik maltretiranja. Kažu kako je ravnatelj od njih tražio da potpišu dokument u kojem piše kako ih nije zlostavljao. Zbog pritiska su, tvrde, završile na dugotrajnom bolovanju, a jedina potpora svih ovih mjeseci bile su im, kažu, udruge za zaštitu prava žena. Posebno ih je pogodilo što su im leđa, kažu, okrenule i neke kolege s posla koji su se, tvrde, s optužbama o spolnom uznemiravanju doslovno sprdali. Prozvani Kraljić je sve optužbe na svoj račun negirao.

Vlasta Bohnec nam je potvrdila sve navode iz Jutarnjeg, dodajući kako nema snage više o svemu govoriti te kako se nada da će, nakon angažmana medija, ova priča konačno dobiti svoj epilog. Naime, kako smo pisali ranije, Ministarstvo rada, u čijoj je ingerenciji Dom za odrasle osobe Bjelovar, još je u listopadu o svemu obavijestilo policiju, a DORH i dalje, pet i pol mjeseci nakon prijave, provodi izvide vezane uz ovaj slučaj. U međuvremenu, Zlatko Kraljić i dalje vodi spomenutu ustanovu. Naime, Upravno i Stručno vijeće Doma, koje je još u listopadu prošle godine provelo nadzor prema uputama resornog ministarstva, zaključili su kako nije odgovoran za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Jedino što se promijenilo od tada jest to da je Kraljić krajem godine istupio iz HDZ-a, čiji je član bio godinama, kako, pojasnili su u županijskoj organizaciji te stranke, „ne bi bio na teret stranci dok se ne okonča ovaj postupak“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!