Tko će odgovarati za povijesni neuspjeh HDZ-a u Bjelovaru?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pobjeda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji veliki je razlog za slavlje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Nije slučajno da je i predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković posebno istaknuo baš taj rezultat zahvaljujući kojem se vraćaju na tron nakon prošlog tisućljeća.

HDZ i partneri osvojili su i sve gradove u županiji i kakva bi to bila sreća da nije jednog podbačaja, i to baš u samom srcu BBŽ. Kako najslabiji rezultat u povijesti te stranke u Bjelovaru nazvati? Posrnuće, podbačaj, nesretni splet okolnosti ili debakl?

Pogledajte semafor, vikali su protivnički navijači hadezeovcima nakon prvog kruga izbora i što se na njemu moglo pročitati – u izborima za Gradsko vijeće Bjelovara HDZ je osvojio 1909 glasova ili 15,31 posto. Usporedbe radi, HSLS je dobio 5335 glasova, a Bajsova lista 2128.

U izborima za gradonačelnika Zoran Bišćan dobio je samo 1447 glasova, dakle manje od stranke unatoč najavama kako će za njega biti i “urbana ljevica”, a trijumfirao je Hrebak s čak 8601 glasom.

Dakle, Bjelovarčani nisu htjeli Bišćana ni HDZ u gradskoj vlasti, ali kad su još u prvom krugu birali župana, Marko Marušić bio je njihov prvi izbor i dobio 4995 glasova. Za Županijsku skupštinu, čiju je listu također nosio Marušić, bilo je 2840 glasova, gotovo tisuću više nego za Gradsko vijeće.

Kako to, zašto Bjelovarčani biraju Marušića za župana, HDZ kao treću stranku u Županiji, a neće ekipu s istim stranačkim predznakom u gradu Bjelovaru? Po čemu im se to gradsko vodstvo zamjerilo, zašto ga ne smatraju svojim i, na kraju krajeva, zašto ih kažnjavaju?

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Bjelovaru je Ante Topalović koji je protekle četiri godine bio i predsjednik Gradskog vijeća. Jesu li imali kakvih značajnih afera ili gafova – nisu. Jesu li imali kakvih novih inicijativa, akcija, političkog aktivizma – opet nisu. Reče mi jedan kolega: bez boje, okusa i mirisa. Dosta blizu istini jer su se birači prema njima baš tako ponijeli, kao prema zraku.

Neki opravdanje traže u Hrebaku „kojem su dopustili da se previše razmaše, ojača pa ih je tako neprepoznatljive pojeo za doručak“. Teško je povjerovati da koalicijski partner HDZ-a koji je preuzeo ruševinu od stranke vrijednu statističke pogreške može biti „grobar moćnog HDZ-a“. Bit će da je ipak problem u „mangupima u vlastitim redovima“.

Pronio se glas među viđenijim članovima stranke da je Topalović odmah nakon prvog kruga ponudio ostavku, ali to nam je mladi Ante opovrgnuo tvrdeći kako mu nije bilo na pameti činiti ništa što bi moglo unijeti pomutnju u stranku i omesti Marušića u borbi za župana u drugom krugu.

Drugarski, nema što. Ali ako je tako, hoće li ju ili bolje rečeno, zašto ju već nije podnio nakon drugog kruga, pitaju njegovi stranački kolege.

Pa ima li smisla to činiti sada kada su ionako pred nama unutarstranački izbori, na kojima se, prema vlastitim riječima, Ante Topalović vjerojatno neće kandidirati.

Ima, itekako ima, tvrdi glasna struja u stranci jer to je pitanje moralne odgovornost, pitanje političkog i etičkog standarda, pitanje političke poruke koju jedan predsjednik gradske organizacije ostavlja onom iza sebe, a ona glasi: onaj tko ne ostvaruje rezultate, mora za to snositi odgovornost. Poglavito, ako je već prije toga i osobno kao kandidat za gradonačelnika poražen dva puta uzastopno.

Dio gradskog HDZ-a već špekulira da Ante ne podnosi ostavku jer prije unutarstranačkih izbora, kao potencijalni koalicijski partner HSLS-a, želi još jednom za sebe istrgovati mjesto predsjednika gradske skupštine. Nagrada za neuspjeh? Bit će zanimljivo vidjeti kako na to gledaju izborni pobjednici: Marko Marušić, Damir Lneniček, Josip Bilandžija, Slavko Prišćan, Zlatko Mađeruh i naravno Miro Totgergeli.

Teško možemo vjerovati da će HDZ dopustiti da još jedan poraz pod Topalovićevim vodstvom bude nagrađen, a onda se za četiri godine ponovno čuditi zašto u Bjelovaru HDZ nema rezultata. Ili će predsjednik skupštine možda postati, u kuloarima već nominirani Nenad Martinovski. Tko će preuzeti gradsku organizaciju koja vapi za konsolidacijom? Možda sam Marko Marušić ili netko novi? Ovdašnji je HDZ nepredvidiv pa su svi mogući raspleti na stolu jer kod njih iznenađenja nikad dosta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!