Zaposliti nastavnika iz matematike ravno je zgoditku na lutriji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ĐULOVAC – Na Zavodu za zapošljavanje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji objavljena su 24 oglasa u kategoriji profesora, nastavnika i stručnjaka za obrazovanje s tim da se potraga za nastavničkim kadrom odvija i u drugim kategorijama kao u slučaju Obrtničke škole Bjelovar kojoj je potreban nastavnik elektrotehničke skupine predmeta. Najviše nastavnika, njih šest, nastoji zaposliti Gimnazija Bjelovar koja što na neodređeno što na određeno na zamjenu traži nastavnike matematike, povijesti, geografije, kemije i fizike. I dok za društvene predmete ne bi trebalo biti problema, s onim prirodoslovnim odnosno STEM to nije slučaj.

-S tim se problemom sreću kolege na nivou države pri čemu je gotovo najdeficitarniji kadar fizike – napominje ravnateljica bjelovarske Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić.

Foto: Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Unatoč tome bjelovarskim gimnazijalcima nastavu drže stručne zamjene. No, nije uvijek tako, pa je primjerice u Drugoj osnovnoj školi Bjelovar prošle godine matematiku predavala nastavnica hrvatskog jezika. U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar koja traži nastavnika hrvatskog jezika i matematike na zamjeni iz matematike rade osobe koje nisu matematičari, ali su matematiku slušale na fakultetu i imaju položene pedagoške predmete. No, takav kadar može raditi samo na zamjenama, preko ljeta je nezaposlen i čim im se ukaže bolja, sigurnija poslovna prilika školskim hodnicima spremno kažu zbogom. Zainteresirani su nastavnici matematike u mirovini koji zakonski ne smiju raditi, a osobe iz STEM područja radije odabiru položaje u realnom sektoru na kojima je plaća veća od one prosvjetarske posebice ako u učionici ne mogu dobiti punu satnicu.

-Nije jednostavna situacija, a vjerujem da će kroz nekoliko godina nakon što dosta nastavnika tih predmeta ode u mirovinu situacija biti još teža – upozorava ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral.

Kako znaju i umiju se ‘krpaju’ u Osnovnoj školi Đulovac u kojoj matematiku posljednjih mjesec i pol predaje kemičar, a škola dok je nastavnik matematike na bolovanju traži stručnu zamjenu što se pokazalo nemogućom misijom. Na Zavodu za zapošljavanje traže i pripravnika/stručnog suradnika. Na taj se oglas mogu javiti knjižničari, logopedi, rehabilitatori, pedagozi, no prijava na razočaranje škole nema. Otegotna okolnost je to što je riječ o školi u malom, udaljenom mjestu. Ta škola nije dovoljna atraktivna jer se stručni kadar posebice deficitarnih zanimanja koji može birati gdje će raditi, radije odlučuje za veće, urbanije sredine. No, i Đulovac ima svojih aduta, sigurna je ravnateljica.

-Možda izgleda da smo mi na kraju svijeta, ali kod nas je u biti jako lijepo. Škola je opremljena, u prirodi je i da se netko i doseli tu ne bi sigurno pogriješio – kaže ravnateljica Osnovne škole Đulovac Vlatka Tokić.

Dok se škole snalaze kako znaju i umiju kako bi osigurale održavanje nastave, na gubitku su djeca jer bez stručnog kadra nema ni kvalitetne nastave, a time ni govora o tome da svi imaju jednake obrazovne prilike i istu startnu poziciju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!