Nastavnici od testiranja bježe na porodiljni, a idući tjedan i u Bjelovaru trebaju ‘pasti’ prvi otkazi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je na početku uvođenja covid potvrda u sustav obrazovanja bilo dosta otpora među prosvjetarima, s vremenom se situacija smirila, svjedoče ravnatelji većine škola u županiji. Svega u nekoliko škola ima nastavnika koji nisu cijepljeni te se istovremeno odbijaju cijepiti. Takav slučaj za Jutarnji je potvrdio Dario Malogorski, ravnatelj bjelovarske Tehničke škole u kojoj jedan nastavnik od uvođenja novih pravila ne dolazi na posao, a nastavu umjesto njega drže zamjene.

-Razgovarao sam s kolegom, ima drukčiji stav i ja ga mogu razumjeti, no učenici ne smiju biti zakinuti za nastavu. Drugo upozorenje pred otkaz kolega je dobio u petak i sada teče zakonski rok od sedam dana za očitovanje. Iskreno se nadam da će se predomisliti, a ukoliko ne, prije izricanja otkaza savjetovat ću se s pravnom službom Ministarstva i Županije – kazao je Malogorski za Jutarnji.

Isti problem imaju i u Medicinskoj školi Bjelovar, potvrdila nam je tamošnja ravnateljica Biljana Balenović.

-U kolektivu imamo jednu takvu osobu koja ne dolazi na posao otkako su covid potvrde obvezne. Napisali smo dva upozorenja, a što će biti dalje, vidjet ćemo nakon konzultacija s resornim ministarstvom – kaže ravnateljica, dodajući kako se ostalih desetak zaposlenika bez covid potvrda redovito testira.

U II. osnovnoj školi Bjelovar jedna je nastavnica koja se protivi cijepljenju i testiranju prije dva tjedna aktivirala porodiljni dopust.

-Za sada smo za njezin dio nastave osigurali nestručno zamjenu, a tek ćemo vidjeti što će biti kad joj istekne porodiljni. Svi ostali zaposlenici koji nemaju covid potvrdu redovno se testiraju i sve prolazi bez ikakvih problema. Imamo odličnu suradnju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, rezultate dobivamo u rekordnom roku. Osim toga, sve je anonimno, kolege iz kolektiva ni ne znaju tko ide na testiranje, tako da nema nikakvih napetosti i trzavica u kolektivu – kaže ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša.

Na samom početku uvođenja covid-potvrda u sustav, dio zaposlenika bjelovarske Gimnazije pružao je otpor prema testiranju. S obzirom da nisu željeli pokazati potvrde, jedan dan nastava za cijelu školu održavala se online. U međuvremenu su se tenzije smirile.

-Sada se svi zaposlenici koji nisu cijepljeni testiraju i sve se odvija najnormalnije – kazala nam je ravnateljica Gimnazije Tanja Mamić.

U daruvarskom Ekonomskoj i turističkoj školi jedna je zaposlenica na početku odbijala testiranje, no s vremenom se i ona predomislila.

-Prema uputi koji smo dobili od Ministarstva, za ta dva dana koja nije dolazila u školu ćemo joj obračunati manju plaću i osim toga neće biti nikakvih posljedica. Trenutno imamo desetero zaposlenika koji se testiraju svakoga tjedna – otkriva ravnateljica škole Dinka Kavalir.

Dobra vijest je i to što se značajan dio nastavnika od početka novih pravila na svojim radnim mjestima ipak odlučio cijepiti te bi uskoro trebali dobiti prijeko potrebnu covid-potvrdu.

Aktualnu situaciju u školstvu i mogućnost otkaza za one koji se odbijaju testirati, komentirao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

-Pokazujemo popriličnu toleranciju i ne nastupamo grubo. Vi znate da je zakonska odredba da nekome tko bez opravdanog razloga ne dođe na posao tri ili pet dana može biti uručen izvanredni otkaz. Mi smo išli s upozorenjima, ali to ne može ići u nedogled. Ne bojimo se tužbi, ali svako ima pravo tužiti. Situacija u ovom slučaju je poprilično čista. Ja se nadam da neće dolaziti do davanja otkaza, da će se ljudi urazumiti – rekao je ministar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!