Grad Bjelovar prijavio projekt u Velikom Korenovu, nada se povlačenju 2 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar prijavio je projekt „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT 1“ sufinanciran Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževine Lihtenštajn, Norveške i Islanda u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

-Projekt ima za cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe. Navedeni će se ciljevi ostvariti kroz izradu tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije koja je preduvjet za izradu bušotine te proizvodnju geotermalne energije, s krajnjim planiranim kombiniranim korištenjem geotermalne energije (daljinsko grijanje i komercijalno korištenje). Geotermalna energija dobivena iz bušotine Korenovo GT – 1 koristit će se u toplinarske svrhe za snabdijevanje planiranog bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu toplinskom energijom, zatim buduće Poslovne zone Korenovo i buduće planirane stakleničke poljoprivredne proizvodnje na području Velikog Korenova – stoji u prijavi projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 314.713,75 eura ili 2.358.307,49 kuna, a iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 268.548,15 eura ili 2.012.365,56 kuna.

Kako nam je nedavno potvrdio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ako će sve ići prema planu, izgradnja same bušotine mogla bi započeti već 2023. godine.

-Na prvi pogled, 2023. godina djeluje jako daleko, ali nije tako. Najkompliciraniji dio ovoga projekta odnosi se na pripremu dokumentacije i to će nam oduzeti najviše vremena. Samo bušenje ne bi trebalo potrajati duže od tri mjeseca – tumači Hrebak.

Dodaje kako će bušotina puno značiti za bjelovarsko gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

-Nova bušotina otvara brojne nove mogućnosti, poput grijanja plastenika, buduće poslovne zone u Velikom Korenovu te, dakako toplica, što bi taj projekt učinilo još isplativijim. Riječ je o itekako važnom projektu za Bjelovar, prvom takvom u Hrvatskoj, u sklopu kojega ćemo za stvaranje energije koristiti toplu vodu – kaže Hrebak.

Geotermalna energija dobiva na vrijednosti i važnosti upravo u aktualnom trenutku snažnog rasta cijena svih energenata u svijetu čije posljedice osjeća i Hrvatska. Zeleni plan EU-a definirao je geotermalnu energiju kao jedan od obnovljivih izvora. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja izuzetno bogata geotermalnim izvorima vrlo visokih temperatura. Prema sadašnjim procjenama trenutni hrvatski potencijal je oko 500 MWe iz poznatih geotermalnih ležišta, a stvarni potencijal je puno veći. Hrvatska ima natprosječne temperature geotermalne vode odnosno oko 60 posto više od europskog prosjeka, a među njima je i značajan broj ležišta s temperaturama iznad 150 stupnjeva koja su pogodna za proizvodnju električne energije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!