GPZ – opskrba rezervirala 203 milijuna kuna, hoće li dio pripasti lokalnim poduzetnicima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradska plinara Zagreb – opskrba rezervirala je 203 milijuna kuna „za štetne ugovore kategorija kupaca u poduzetništvo u plinskom segmentu”, stoji u nedavno objavljenom poslovnom izvješću Zagrebačkog holdinga za 2021. godinu. Dio tih rezervacija mogao bi se sliti i u džepove poduzetnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, klijenata te tvrtke kojima su od listopada prošle godine počeli pristizati vrtoglavi računi za potrošnju tog energenta.

Neki poduzetnici pregrizli su i platili više račune, neki su ih platili te u međuvremenu potražili pravne savjete kako bi tužili GPZ – opskrbu za jednostranu izmjenu uvjeta ugovora, a neki su jednostavno nastavili plaćati račune po starim cijenama pa čekaju da GPZ – opskrba eventualno tuži njih.

Upravo tako postupio je vlasnik jedne bjelovarske pekare čiji je račun prije poskupljenja iznosio oko devet tisuća kuna mjesečno, a potom, doslovno preko noći, skočio na 19 tisuća. Ogromnu razliku nije želio platiti nego je nastavio plaćati po starom računu jer ne priznaje novi ugovor koji je jednostrano izmijenila Gradska plinara Zagreb – opskrba.

Brojni bjelovarski poduzetnici željeli su promijeniti opskrbljivača, ali nije svima pošlo za rukom. Najpoželjniji novi partner je čazmanski Čaplin koji je osigurao plin na vrijeme po povoljnim cijenama, no direktor te tvrtke Ivan Beljan kazao je da je interesa više nego što je dostupnih količina plina. Ipak, doznajemo da su neki veliki bjelovarski poduzetnici iz ugostiteljskog sektora uspjeli promijeniti opskrbljivača i na taj način znatno smanjiti račune za plin.

Neke od ustanova čiji je osnivač Grad Bjelovar poput knjižnice i muzeja također su dobile velike računa za plin jer ih je GPZ – opskrba svrstala u kategoriju industrijskih potrošača, no ista sudbina nije zadesila ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak u tomu vidi diskriminaciju, a u veljači je najavio tužbu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!