Hrebak na vijeću pokušao objasniti kako nabaviti ostalih 130 milijuna kuna za toplice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas je održana 10. sjednica Gradskog vijeća koja je tradicionalno počela aktualnim satom.

Očekivano, najviše upita je bilo o Bjelovarskim toplicama, projektu vrijednom 250 milijuna kuna i natječaju koji uskoro dolazi.

Naime, kako smo već pisali, Bjelovarske toplice najviše mogu iz natječaja dobiti 120 milijuna kuna, dakle manje od 50 posto stoga je mnoge zanimalo odakle će se osigurati ostalih 130 milijuna kuna.

– Može li se znati kada će početi radovi i kako će se financirati ostatak projekta, zanimalo je vijećnicu Zdenku Henc.

-Toplice su projekt svih projekata. Najveći u povijesti Bjelovara. Počeli smo s tim projektom ozbiljno još 2020. godine. Ja sam tada komunicirao da bi financiranje trebalo biti 100 posto. I to je tako. Ono što je ministarstvo odlučilo posljednjih mjeseci da ostavi jedan veliki dio prostora i za financiranje nekih drugih projekata. Radi se dakle o 465 milijuna kuna striktno za toplice. To je dovoljno da se četiri do pet projekata realizira u Hrvatskoj – kazao je Hrebak i nastavio.

Spas u ITU mehanizmu

-Naš projekt jedini ima građevinsku dozvolu. Natječaj ide u dobrom smjeru za nas jer vrednuju što mi imamo, dakle, zelenu tranziciju, novu tehnologiju. No, očito se komisija odlučila da limitira na 120 milijuna kuna i sada se građani opravdano pitaju što s ostalih 130 milijuna kuna. Reći ću vam da smo mi već do sada platili 13 milijuna kuna za projektiranje i nismo to ni osjetili. Trenutno se radi izvedbeni troškovnik i nitko ne može procijeniti koliko će biti povećanje cijena, ali projektanti su mi rekli da ne bi trebao biti većeg povećanja – istaknuo je Hrebak i nastavio.

Nova fizibiliti studija

-Natječaj bi se trebao pustiti između 7. i 9. mjeseca. Četiri do pet mjeseci će vjerojatno trajati javna nabava. Radimo novu fizibiliti studiju po novim kriterijima jer projekt više ne bude financiran 100 posto već 50 posto. A kako ostatak financirati, mi smo stavili ostatak opreme u toplicama u ITU mehanizam, ne znamo koliko ćemo dobiti preko toga, ali znamo da Hrvatska ima na raspolaganju 679 milijuna eura, 22 grada su u ITU mehanizmu, ali ne znamo koliko će koji grad dobiti, ali znamo da možemo puno – kazao je Hrebak koji je dodao da ispituju sve mogućnosti da se dodatno namakne novac jer nije u interesu samo otići u banku i dignuti ostalih 130 milijuna kuna kredita.

-Ali i 50 posto novaca je dobro, šta bi bilo da sve sami moramo – kazao je Hrebak.

Slično pitanje je zanimalo i vijećnicu Jasnu Višnjević.

-Planirani trošak je 250 milijuna kuna, vjerojatno će biti veći. Ako dobijemo 120 milijuna kuna iz fondova, odakle ostalih 130 milijuna kuna i više jer cijene divljaju. I zanima me da li postoji neki privatni partner koji bi pomogao – upitala je Višnjević.

-Projekt ili prolazi ili ne prolazi. Ili ćemo dobiti 120 milijuna kuna ili nećemo, a ja sam uvjeren da hoćemo. Najgora je opcija da sami financiramo ostatak, ali mi i to možemo. Ne vjerujem da će biti drastično skuplje za godinu dana graditi. To me uvjeravaju svi građevinari jer ovo sada je neodrživo. Imamo godinu dana da to sve posložimo. Više me strah kako ćemo naći tvrtku koja će to raditi. A privatnog partnera to ne zanima i nema ga – kazao je Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!