Što donosi koncept Pametnih sela? Selo bez grada može, a grad bez sela?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odljev stanovništva, smanjena gospodarska aktivnost i nedostatak infrastrukture problemi su s kojima su suočena ruralna područja diljem Europske unije. Takva se slika želi promijeniti Pametnim selima – europskim konceptom razvitka ruralnih područja koji je u organizaciji Županije i HDZ-ovog europarlamentarca Tomislava Sokola predstavljen u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ne slučajno jer upravo je Bjelovarsko-bilogorska jedna od poljoprivredno razvijenijih županija koja bi mogla profitirati od koncepta pametnih sela koji naglasak stavlja sve ono što poljoprivredu može učiniti atraktivnijom.

-Bitna je digitalizacija, uvođenje novih tehnologija i inovacija i svega onoga što će olakšati život i rad na selu, a samim time i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – navodi državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek

No, koncept pametnih sela se ne bazira samo na poljoprivredi već podrazumijeva ulaganja u prometnu infrastrukturu, internet, obrazovanje i zdravstvo u čemu svoju priliku vidi Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Smatramo da bi koncept Pametnih sela mogao biti velika prilika za našu županiju kako bi unaprijedila infrastrukturu, stavila naglasak na razvoj dodatnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih djelatnosti i omogućila mladima da ostanu živjeti i raditi na selu – ističe dožupanica Marija Jungić.

Dožupanica Marija Jungić

Cilj i je da što više mladih ostane na ruralnim područjima, ali da ih i što više doseli jer se želi ukazati na prednosti života na selu.

-Selo pruža zdraviji život, mirniji način života, ali da bi ljudi imali motiv živjeti na selu moramo sve one usluge koje postoje u gradu učiniti dostupnima i na selu – naglašava Tomislav Sokol.

Europarlamentarac Tomislav Sokol

Na kraju krajeva selo bez grada može, ali grad bez sela ne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!