Na Festivalu janjetine u Dobrovcu saznali smo tko zna ispeći najsočniju janjetinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO, bogatim zabavnim programom Dobrovčani i njihovi gosti iz okolnih naselja i gradova, u subotu, 25. lipnja, nakon gotovo trogodišnje pandemijske stanke na sportskim terenima u Dobrovcu obilježili su X. Ivanjske krijesove. 

Običaj je to paljenja vatre u prigodi svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, a u sklopu ove manifestacije po drugi put je održan i Festival janjetine, vrhunski događaj u kojem se natjecalo deset ekipa i koji je privukao brojne znatiželjnike i zaljubljenike u gastronomiju.

Lijep i sunčan ljetni lipanjski dan privukao je brojne posjetitelje na sportske terene u Dobrovac gdje se tijekom poslijepodnevnih sati uz bogatu i šaroliku ugostiteljsku ponudu održavala takozvana vrtna zabava uz glazbeni program popularnog Tamburaškog sastava Ambar, a paralelno s time deset ekipa (DVD Dobrovac 1925, Studio 56, KUD Lipik, DVD Ljupina, Zviz, Domaći, Kumovi, Er Kom, Društvo Mađara Pakrac i NK Dobrovac) se natjecalo u pečenju tristotinjak kila janjetine. Ocjenjivačka komisija , u čijem su sastavu bili Nada Zeljković (vlasnica poznatog lipičkog restorana „Nada“), Alen Tutić (glavni kuhar Toplica Lipik) i Matija Kulhavi (urednik Lipičkog Compasa) imala je težak zadatak ocjenjivati na osnovu tri elementa (izgled, urednost serviranja, sočnost, odnosno okus).

Tako je nagrada za najbolje pečenu janjetinu i poklon bon od 500 kuna u trgovini Metalko, prema izboru tročlane ocjenjivačke komisije, pripala lokalnoj ekipi Kumovi. Drugo mjesto i poklon bon od 300 kuna pripalo je još jednoj domaćoj ekipi – Er Kom, dok je treće mjesto s pripadajućim poklon bonom od 200 kuna otišlo u ruke ekipe koju su činili članovi KUD-a Lipik. Svih preostalih sedam ekipa zauzelo je visoko četvrto mjesto.

Vrhunac večeri bilo je paljenje tri metra visokog krijesa kojeg su zapalili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te predstavnik tvrtke Stragatrans Josip Komljenović.

Prisutnoj se publici obratio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je uputio pohvale i čestitke organizatoru, Udruzi za očuvanje narodnih običaja LIDO Dobrovac, na još jednoj izvrsno organiziranoj manifestaciji, a potom je i  Marijan Poletto, predsjednik ove Udruge zahvalio svim izvođačima, sponzorima i prijateljima dobrovačke udruge na podršci koju im pružaju u njihovim aktivnostima i sveukupnom djelovanju.

I ove su godine svojim posjetiteljima vrijedne članice i članovi Udruge LIDO pripremali palačinke i pečene kobasice, a prisutni su moglo degustirati i popularni Kurtoš kolač (Kürtőskalács) kojeg su radili članovi pakračkog Društva Mađara. U sklopu manifestacije organizirana je i tombola na kojoj je glavna nagrada bio Aku trimer. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!