U prvih sedam mjeseci ove godine prodano je oko 400 tisuća parkirališnih karata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Javna parkirališna mjesta pod naplatom u gradu Bjelovaru su podijeljena u dvije zone, a Jozo Ćurić iz tvrtke Komunalac pojasnio je kako su takva mjesta u pojedinoj zoni označena.

– Prva zona je obilježena horizontalnim plavim linijama, a druga zona bijelim linijama. Cijena parkirališne karte u prvoj zoni iznosi tri kune, a u drugoj zoni dvije kune – ističe. Naveo je i na koje se sve načine mogu kupiti parkirališne karte.

– Parkirne karte se mogu kupiti na parkirališnim automatima i to isključivo kovanicama, a količinom ubačenih kovanica određuje se vrijeme parkiranja. Može se platiti i mobilnim uređajima, putem SMS poruka, to je tzv. m-parking. Jedna SMS poruka vrijedi za jedan sat parkiranja, a odjednom je moguće poslati i više poruka. Broj na koji se šalje za prvu zonu je 708 431, a za drugu zonu 708 432. Također, karta se može kupiti i putem aplikacije Bmove, to je bivši PayDo kanal, a isti kanal koriste i aplikacije KEKS Pay i Aircash – pojašnjava. Na blagajni Komunalca mogu se kupiti parkirališne karte za duže razdoblje.

– Dnevne karte se prodaju po 20 kuna i vrijede za obje zone, a postoje i mjesečne, višemjesečne i godišnje karte koje također vrijede za obje zone. Cijena mjesečne karte za fizičke osobe je 150 kuna komercijalna, odnosno 90 kuna povlaštena. Mjesečna karta za pravne osobe i obrtnike je 200 kuna komercijalna, odnosno 150 kuna povlaštena. Godišnja karta za fizičke osobe je 1500 kuna komercijalna, odnosno 900 kuna povlaštena, a godišnja karta za pravne osobe i obrtnike iznosi 2000 kuna komercijalna cijena, odnosno 1500 kuna povlaštena. Tek kupnjom karte od minimalno tri mjeseca stječe se popust – napominje.

Tako oni koji kupe godišnju kartu dobivaju dva mjeseca parkiranja gratis. Ćurić navodi i tko ima pravo na povlaštene cijene parkirališnih karata.

– Sukladno odluci o parkiralištima u gradu Bjelovaru, pravo na povlaštenu cijenu karte imaju fizičke osobe, pravne osobe i obrtnici koji imaju adresu stanovanja u zoni naplate parkiranja – ističe. Važno je znati da se naplata parkiranja ne provodi tijekom čitavog dana.

– Naplata parkiranja se obavlja radnim danom od 7 do 19 sati, subotom od 7 do 14 sati, a nedjeljom i blagdanom se ne vrši naplata parkiranja te vrijeme parkiranja nije ograničeno – naglašava.

U slučaju da kartu ne kupite odmah po dolasku na parkirno mjesto, možete je bez posljedica kupiti u sljedećih 15 minuta. U prvih sedam mjeseci ove godine prodano je više parkirališnih karata nego u istom razdoblju prošle godine, ističe Ćurić.

– U prvih sedam mjeseci ove godine je prodano blizu 400 tisuća parkirališnih karata, što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećanje od nekih 15 tisuća prodanih karata. Tu govorimo o prodajnim kartama na automatima, putem mobilnih uređaja i na blagajni Komunalca – kaže.

Zbog te je činjenice u padu broj kazni, odnosno računa za plaćanje korištenja parkirališnog mjesta koje kontrolori izdaju nakon evidencije korisnika koji nemaju valjanu parkirališnu kartu. Račun se izdaje na iznos dnevne parkirališne karte koja je varijabilna.

– Ona se obračunava za razdoblje otkad je vozilo uočeno do kraja naplate parkiranja uvećano za fiksni dio usluge, a to je usluga kontrolora koja iznosi 15 kuna. U trošak usluge kontrolora su uračunati troškovi izrade i tiskanja računa, trošak rada kontrolora, održavanje softvera i trošak održavanja opreme kontrolora. Primjerice, maksimalni iznos dnevne parkirališne karte je 51 kuna za vozilo uočeno u 7 sati u prvoj zoni, dok je minimalni iznos 17 kuna za vozilo uočeno u 18 sati u drugoj zoni – navodi.

Pogodnost za one koji uvide svoju pogrešku tijekom radnog vremena Komunalca je da će izdanu kartu platiti manje.

– Korisnik može, ako više ne koristi parkirališno mjesto, doći u sjedište trgovačkog društva i platiti umanjeni dio te dnevne parkirališne karte, odnosno obračunat će mu se stvarno vrijeme parkiranja. Neka vozila oslobođena su plaćanja parkinga.

– Invalidi su oslobođeni plaćanja parkirališnih karata ako su parkirani na mjestima za invalide. Također, sukladno odluci, naplate parkiranja su oslobođena službena vozila Grada Bjelovara, MUP-a, Hitne pomoći te vatrogasci – otkriva.

Inače, za sankcioniranje vozača koji nemaju važeću oznaku pristupačnosti mjestima za invalide mjerodavno je Prometno redarstvo Grada Bjelovara, napominje Ćurić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!