Što kada ne znate kamo s vunom? Nabavite ovce koje vunu nemaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Obitelj Čikvar iz Velike Barne kod Grubišnog Polja se već 15 godina bavi ovčarstvom i drže romanovsku pasminu. Imaju 200 rasplodnih ovaca i pet ovnova u pet linija, paze na genetiku i kvalitetan uzgoj čime su se dokazali tako da sada izvoze u Tursku, Srbiju i na Kosovo. No i njih muči što i sve ovčare – vuna, odnosno što s njom. Organiziranog otkupa nema, a i od otkupnih centara koji su postojali su dobivali odbijenicu.

-Postojao je centar za zbrinjavanje vune registriran u Končanici, ali problem je kada donesete vunu od romanovske ovce ili crnu vunu jer je oni neće primiti. Kažu da crna vuna ne prima boju i što im reći na to – ljuti se Dražen Čikvar.

Inspekciju s druge strane ne zanima ni što je vuna crna, ni što otkupa nema. Kada pokucaju na vrata traže potvrdu o zbrinjavanju vune. Sit tih problema Čikvar je odlučio imati ovce, ali ne i vunu.

-Odlučili smo nabaviti južnoafričku ovcu, dorper koja se ne mora šišati jer ima dlaku – dosjetili su se Čikvari.

Računica je jasna, nema vune – nema problema s odlaganjem, pa se južnoafričke ovce može vidjeti i na pitomoj Bilogori. Dorper je izrazito mesna pasmina, po nekim karakteristikama je slična romanovskoj ovci, ne pobolijeva lako i izdržljiva je.

-Čovjek je križanjem došao do te pasmine i zbog visokih afričkih temperatura ona nema vunu već dlaku. Nije zahtjevna i može živjeti na vrlo oskudnim uvjetima što znači da treba malu količinu vode i hrane – opisuje Čikvar čini se idealnu ovcu.

Čikvari i dalje drže romanovske ovce, nisu ih zamijenili dorperom, ali bi dorper mogao biti sve značajniji dio njihove farme.

-Proveli smo eksperiment. Prije dvije godine smo iz Njemačke nabavili dorper ovna i probali smo ga križati sa stadom od 15-ak ovaca romanovske pasmine. To se pokazalo vrlo dobrim, čak i odličnim. Plodnost ovce je ostala ista kao i kod romanovske pasmine, a janjad brže napreduje i vuna ne muči janjad, nemamo problema s vunom – zadovoljan je Čikvar jer i križanjem se preuzima njemu najvažnija karakteristika južnoafričke ovce, ona da nema vune.

Čikvari su ove godine stoga nabavili 15 ženskih grla te neobične južnoafričke ovce dorper i jednog ovna, a sada nabavljaju još dvije krvne linije. Žele oformiti dva do tri stada dorper ovaca jer interesa ima. Ljudi se, kaže Čikvar, raspituju što i ne čudi s obzirom na njene kvalitete i činjenicu da se njome zaobilazi velik ovčarski problem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!