Jednoj bjelovarskoj školi ponovno prijeti uvođenje online nastave, ovo je glavni razlog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Samo za mjesec dana grijanja u prosincu čakovečka tvrtka Međimurje plin ispostavila je bjelovarskoj IV. Osnovnoj školi račun na vrtoglavih 200 tisuća kuna, odnosno 26,8 tisuća eura. Lani je u prosincu ta škola za plin trebala izdvojiti „tek” 66,8 tisuća kuna, a ravnatelj Nikola Margetić kazao je da su ove zime smanjili temperaturu za stupanj do dva, ali ni to nije značajnije pomoglo, baš kao ni neuobičajeno topla zima.

Škola ovakve račune neće moći dugo izdržati, možda mjesec do dva, a nakon toga mogla bi se ostvariti nedavna prijetnja gradonačelnika Darija Hrebaka da IV. Osnovna škola zbog previsokih cijena energenata uvede online nastavu.

On ističe da je u gradskom proračunu osigurano 30 posto više sredstava za plin, ali da taj iznos neće biti dovoljan. S obzirom da Međimurje plin ima više od tisuću potrošača, pita se zašto se i drugi ne javljaju.

„U Bjelovaru su, osim IV. Osnovne škole, ugroženi i vrtić i Veleučilište, dok smo ostale ustanove više-manje prebacili. Nama su računi za plin četiri puta veći od lanjskih, a zbog mjera štednje i zbog tople zime potrošili smo ga neusporedivo manje nego lani. To sve govori”, poručuje gradonačelnik Hrebak i napominje da se ovog ljeta na javne natječaje za opskrbu plinom javljala samo tvrtka Međimurje plin i da su morali potpisati ugovore s njima jer bi im u suprotnom prijetilo isključenje plina.
Pita se i što će se dogoditi kad se potroši novac iz decentralizacije kojeg država uplaćuje jedinicama lokalne samouprave upravo za pokrivanje troškova. No, „kvaka” je u tomu što Ministarstvo obrazovanja troškove grijanja vodi po cijenama od prije deset godina, a ne po cijenama koje danas plaća IV. Osnovna škola.

O problemu s visokim cijenama za plin koje su škole i ostali potrošači ugovorili s tvrtkom Međimurje plin nekoliko puta oglasio se i sam ministar gospodarstva Davor Filipović, kazavši da od 11 nacionalnih opskrbljivača plinom, samo oni „stvaraju probleme” te je prozvao i njihove vlasnike. Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, najvećeg suvlasnika Međimurje plina, i sam je početkom prosinca, nakon prvih vrtoglavo većih računa za plin, izjavio da su i oni taoci te tvrtke.

Iz Međimurje plina više puta poručili su da je riječ o važećim ugovorima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!