Zvjezdana Galkowski: KC Mato Lovrak će okupljati najveće hrvatske i europske dječje književnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zvjezdana Galkowski više od tri godine uspješno je vodila Centar za cjeloživotno učenje i kulturu da bi prije šest mjeseci preuzela ravnateljsku funkciju Kulturnog centra Mato Lovrak u Velikom Grđevcu. Nakon samo pola godine Centar je zabilježio pozitivne trendove zbog čega smo iskoristili prigodu da razgovaramo s ravnateljicom.

-Došla sam prije svega da tu ustanovu pripremim za javljanja na brojne natječaje za dobivanje sredstava iz fondova i da unaprjedim neke stvari. Morala sam krenuti od temeljnih stvari, ali napredak je je već vidljiv. Naravno, tu je briga i za bazen. Došla sam na početku kupališne sezone, malo smo neke stvari promijenili, unaprijedili i sezona je bila jako dobra. Bistro u sklopu bazena koji sam zatekla na početku je bio u minusu, ali zahvaljujući izletima škola koje smo organizirali i pozivali škole da dođu kao i brojne drudge goste uspjeli smo doći u pozitivu što mi je bilo posebno važno – priča nam ravnateljica Galkowski i nastavlja.

Vlaku u snijegu prevođen na japanski

-Nije to bilo baš jednostavno sve srediti s malim brojem ljudi, ali uspjeli smo. Recimo, kroz Lovrakov centar je u šest mjeseci prošlo više od četiri tisuće djece. To je zaista respektabilna brojka, ali naravno težit ćemo još većem broju. Gledajte, Mato Lovrak je brend koji Bjelovarsko-bilogorska županija može iskoristiti na više načina, turistički, ali i kao promicatelj vrijednosti koje je baštinio i o kojima je pisao Mato Lovrak u svojim djelima koja su i danas jako aktualna i zanimljiva. To potvrđuje i činjenica da je knjiga ‘Vlak u snijegu’ prevođena na japanski jezik i prodaje se i čita u dalekom Japanu – ističe Galkowski i dodaje.

-Također, moja ideja je da kroz nekoliko godina Kulturni centar Mato Lovrak postane rezidencija za dječje književnike. Što bi značilo da rodno mjesto jednog od naših najvećih dječjih književnika postane mjesto gdje će domaći književnici, ali i oni izvan Hrvatske dolaziti i stvarati. Dakle, da postane kao neka meka dječjih književnika. Ja se nadam da ćemo uspjeti u tome. To postoji u Norveškoj, na Islandu, znači književnici iz drugih zemalja odlaze tamo tražiti inspiraciju, pisati, ali i družiti se i izmjenjivati ideje – pojasnila je Galkowski i nastavlja.

Kulturno dobro

-Književnike bi ugostili u Sportsko rekreacijskom centru ‘Kukavica’, a to je još jedna druga priča. Naime, kreće se u obnovu ‘Kukavice’, Županije je vlasnik tog prostora i ovaj mjesec izlazi javni poziv za izradu projekta, a na jesen ćemo se javiti na natječaje i tako planiramo da se ti smještajni kapaciteti obnove, ali i dograde što će Kulturnom centru Mato Lovrak dati još veći vjetar u leđa. Također, u planu je i rekonstrukcija eksponata vlaka koji je u vlasništvu Hrvatskih željeznica tako da i s njima pregovaramo – kaže Galkowski koja nam je otkrila da u ožujku studenti etnologije iz Zadra dolaze u Veliki Grđevac.

-Ostvarili smo suradnju sa Sveučilištem u Zadru. Studenti etnologije će doći na terensku nastavu kod nas, popisat će zbirku i predmete koji postoje već stotinu godina koje su skupljali škola i Općina od tamošnjih stanovnika. Projekt će se zvati ‘istraživanje u zajednici’ i kada to prođe sve, cilj nam je postati kulturno dobro – zaključila je Galkowski.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!