Dan crvenih haljina! ‘Od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Javnozdravstvena kampanja “Dan crvenih haljina” pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja “Dan crvenih haljina”, #nosicrveno, odnosno, “Go Red for Women” pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Obilježavanju se danas pridružila Opća bolnica “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar, točnije Odjel neurologije, a mjesto obilježavanja – Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, ispunile su žene u crvenim haljinama. Održano je niz predavanja iz raznih struka u medicini, a govorilo se o specifičnostima moždanog udara kod žena te simptomima moždanog udara s naglaskom da se moždani udar može spriječiti.

– To je dan naglašavanja borbe žena o brizi za vlastito zdravlje što je vrlo važno. Moždani udar je moguće spriječiti, prvenstveno zdravim načinom života te prepoznavanjem i liječenjem faktora rizika. Treba naglasiti i važnost prepoznavanja simptoma jer pravovremeno reagiranje dovodi do mogućnosti liječenja naših pacijenata. Vrijeme je mozak i vrlo je kratki vremenski prozor odnosno vrijeme u kojem možemo pristupiti specifičnim metodama liječenja moždanog udara kako bi smanjili invaliditet i potencijalno izbjegli smrtni ishod naših pacijenata – rekla je dr. med. specijalist neurolog Marina Šimunović.

Moždani udar je vrlo česta bolest.

– Jako je bitno istaknuti posljedice moždanog udara. On je prvi uzrok invaliditeta u Hrvatskoj, a drugi uzrok smrtnosti. Zapravo od moždanog udara umre dvostruko više žena nego od karcinoma dojke o kojem se možda puno više priča – dodaje.

Upitali smo liječnicu imali li razliku u oboljenju kod žena i muškaraca.

– Postoje specifičnosti vezane za faktor rizika za žene, ovisno o njihovom hormonalnom statusu, bolestima koje su češće kod ženskog spola nego muškog, a tu se radi o nekim rijetkim bolestima upalnog karaktera krvnih žila i nekih autoimunih bolesti, a ovisi i duljina trajanja života kao i način življenja. U žena je način života ipak malo drugačiji, u smislu da su žene, što se u narodu kaže, tri čoška kuće odnosno primarno skrbe o drugima, a tek onda o sebi. Žene žive i dulje od muškaraca pa se u životnoj dobi od preko 70 godina očekuje da su dvije trećine oboljelih zapravo žene – navodi Šimunović.

 

Marina Šimunović

U velikom broju slučajeva, moždani udar je moguće spriječiti.

– Osim što se danas moždani udar može spriječiti, moguće ga je i adekvatno liječiti. Pod spriječiti mislimo na to da je važno naglasiti da treba živjeti zdravo, da se treba kretati, treba prestati pušiti te konzumirati alkohol, treba misliti na pravilnu prehranu kao i redovito tjelesno vježbati. Što se tiče faktora rizika koji dovode do moždanog udara, bitno je te bolesti prepoznati. Primjer, arterijska hipertenzija odnosno povišen krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće. Te bolesti treba kontrolirati i liječiti, na taj način već možemo spriječiti moždani udar – zaključuje.

Ispred bjelovarske bolnice okupljenima se obratila ravnateljica OB “Dr. Anđelko Višić” Bjelovar Sanela Grbaš Bratković.

– Drago mi je da se sve više priča o jednom takvom javnozdravstvenom problemu koji je pošast današnjeg svijeta. Stoga je važno govoriti da se tako opaka bolest koja dovodi do invaliditeta, pa i smrti, ljudima nikada i ne dogodi. Sve prevencije možda već i znamo, ali u današnjem užurbanom svijetu zaboravimo misliti na sebe, žene pogotovo. Zato je ovo hvalevrijedna akcija koja će potaknuti žene da se sjete da moraju misliti na sebe i na svoje zdravlje jer su potrebne svojoj obitelji – rekla je ravnateljica.

Programu obilježavanja prisustvovala je i dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić.

– Mislim da danas žena može jako puno u našoj zajednici. Osobito kada smo ujedinjene u cilju da ženama iz vlastitih iskustava, ali i s javnozdravstvenog aspekta skrenemo pozornost da imamo zadatak brinuti o sebi i svom zdravlju, a na taj način da štitimo i svoje obitelji te zajednicu. Navikle smo podmetnuti leđa, ali često svoje zdravlje stavljamo u drugi plan. Na današnji Dan crvenih haljina prilika je da se podsjetimo da na neke čimbenike ipak možemo utjecati – poručuje Jungić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!