Počinju Dani hrvatskog pučkog teatra, evo što vas očekuje u Hercegovcu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kraj veljače tradicionalno je rezerviran za Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu koji se održavaju ovog petka i subote. Riječ je o manifestaciji koja se održava 28. put, a koju organizira Hrvatska čitaonica Hercegovac zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, dok su pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorska županije i Općina Hercegovac. Ove godine Dane će otvoriti predstava glumačke skupine Pučke scene koja je pripremila komediju Krađa svađa itd. U predstavi sudjeluje šest likova, a kako je istaknula redateljica Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac Natalija Lacina, riječ je o glumcima koji već 20 godina igraju na daskama Hrvatske čitaonice Hercegovac.

Krađa svađa itd.

-Radnja se temelji na sukobima između supružnika čije svađe prekida lik lopova koji upada u njihovu obiteljsku kuću. Zapletu radnje pridonosi lik dosadne svekrve i majke te lik kćeri punkerice i umjetnice. Tekst prikazuje kako se uz prisustvo pištolja rješavaju stereotipne bračne muke. Predstava je zabavna, dinamična, puna igre, a nadam se da ćete se stvarno opustiti tijekom 50-ak minuta koliko ona traje – pojasnila je Lacina. Uz ovu, tijekom dva dana održavanja manifestacije, publika će imati priliku uživati u čitavom nizu odličnih predstava.

-Zajedno smo skoro već tri desetljeća tijekom kojih smo uspjeli očuvati tradiciju održavanja festivala kazališnog amaterizma iseljene i domovinske Hrvatske. Pred nama je bogat i raznolik program. Prva predstava bit će Krađa, svađa itd. koju će izvesti domaćin Pučka scena. Zatim slijedi Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice koji će izvesti Tamburaški oproštaj. U subotu prvu predstavu Pasija Jude Iškariotskog izvodi Hrvatski teatar Maska iz Munchena. Slijedi izuzetno uspješna komedija Taksimetar nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik. Posljednju predstavu Neko mi mako sako izvest će Piccolo teatra iz Starog Grada s Hvara. Prije samog zatvaranja publika će vidjeti vrlo kratku kazališnu izvedbu koja nastaje tijekom kazališne radionice čiji je voditelj Ante Bilić, intendant Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik – najavila je Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac. Koliko je važna ova manifestacija naglasio je na konferenciji za medije bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Kulturna karta Europe

-Drago mi je što su se nakon epidemije Dani pučkog teatra vraćaju u stari tradicionalni termin, a to je zadnji vikend u veljači. Riječ je o manifestaciji od posebne važnosti za našu županiju jer je riječ o smotri kazališnog amaterizma, glumaca Hrvata iz susjednih zemalja i domovine. Cilj je očuvanje hrvatske riječi i jačanje osjećaja pripadnosti domovini. Pozivam sve da u petak i subotu u Hercegovac i uživaju u predstavama – kazao je Marušić. Da je riječ o je jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji po kojoj je općina Hercegovac poznata van granica Republike Hrvatske naglasio je načelnik Hercegova Boro Bašljan.

– Upravo smo zbog Dana hrvatskog pučkog teatra stavljeni na kulturnu kartu Europe – kazao je Bašljan, dok je Nives Antoljak, suradnica u Odjelu za kulturu Hrvatske matice useljenika kazala je je ovaj projekt opstao, kako se širi i produbljuje.

-Zato je značajan za kazališni amaterizam u Europi. Svake godine nastojimo dovesti nekog novog, ali njegujemo i stara prijateljstva. Širiti hrvatski riječ, zajedništvo, prijateljstvo uvijek je bio cilj, a u tome smo uspjeli. Zato su Dani hrvatskog pučkog teatra opravdali svoju ulogu – naglasila je Antoljak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!