Lutkarska predstava ‘Kralj lavova’ osječkih studenata izazvala oduševljenje kod vrtićaraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Dječji smijeh, cika, vika ispunila je danas bjelovarsko kazalište gdje se obilježio Svjetski dan lutkarstva. Izvedena je predstava “Kralj lavova”, a uprizorili su je studenti 3. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom izv. prof. Hrvoja Seršića i doc.art. Veronike Hardy Činčurak. Predstava je namijenjena za djecu od tri do osam godina.

– Mlada publika uvijek je voljela i cijenila lutku i uvijek se radovala te dala puno emocija, osmijeha i tuge u trenutku kada lutka igra. No, moram istaknuti da u zadnje vrijeme lutku cijene i veliki odnosno često se dolazi na lutkarske predstave za odrasle. Mislim da je to lijep trend što se tiče scene u Hrvatskoj – rekao je Seršić.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku jedina je akademija koja odgaja profesionalne glumce lutkare.

– Zainteresiranosti ima, na godinu ih upisujemo osam plus dva, a to se vidi i u profesionalnoj sceni. Čini nas to radosnima – dodaje.

U Bjelovaru studenti igraju dvije predstave – Kralj lavova i Cirkus Animus koja je na rasporedu u 11 sati.

– Kralj lavova je ispitna produkcija s naše prve godine, a ispitna produkcija sa zimskog semestra treće godine je Cirkus Animus. Kralj lavova je neka naša adaptacija, priča je ista, no ima određenih promjena poput skraćivanja teksta. Lutke smo sami krojili na jednom predmetu. S druge strane, Cirkus Animus je autorski projekt što smo smišljali sami. Na klasi nas je sedmero, četiri djevojke i tri dečka, a s nama su i mentor, profesor Seršić koji nam je bio mentor na ispitu za Kralja lavova te profesor Nenad Pavlović, mentor za Cirkus Animus. Ovo nam je prvi put da putujemo s Cirkus Animus dok smo s Kraljem lavova bili na jedno šest do sedam gostovanja – rekao je Fran Hercog, student 3. godine.

Bjelovarskom kazalištu lutkarstvo nije strano jer već gotovo osam godina plove tim vodama.

– Tu je naša dramsko-lutkarska pedagoginja Anita Malek koja fantastično radi s mladima. Unazad tri godine imamo i lutkarsku sekciju odraslih gdje su većinom učiteljice u mirovini, odgojiteljice iz vrtića, knjižničarke. Sve one divno rade lutkarske predstave – rekla je voditeljica kazališta Margareta Fabičević.

Dotaknula se Fabičević i današnje premijere predstave “Peća i vuk” koja počinje u 17 sati. Predstava je to Bjelovarskog kazališta, grupa Lutkar/ići, nastala u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog Bjelovar, a namijenjena za djecu od četiri do osam godina.

– Peća i vuk je stvarno prekrasna priča, a njezina posebnost je što glazbenici nastupaju uživo. Imamo odličnu suradnju s bjelovarskom Glazbenom školom koja je jedna od najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj. Mladi lutkari uživo igraju predstave dok mladi glazbenici uživo sviraju. Stvarno je fantastičan ugođaj i događaj, a šalje i prekrasnu poruku. Inače je poruka Svjetskog dana lutkarstva briga o šumama jer je danas i Svjetski dan šuma. Naš vuk izlazi iz šume, no ne završava tragično već završi u Zoološkom vrtu. Nitko nije pojeden i nitko nije stradao – rekla je Fabičević.

Inače, Udruga Hrvatski centar UNIMA ove godine odabrao Bjelovarsko kazalište da bude domaćin i suorganizator središnje proslave Svjetskog dana lutkarstva.

– Treba naglasiti važnost današnjeg dana koji je ujedno i prvi dan proljeća. UNIMA je sada već svjetska organizacija udruženja lutkara koja okuplja lutkare u našoj zemlji i šire, potiče na suradnju i širi mrežu radionica kroz koju pokušavamo educirati građanstvo te poticati kulturu lutkarstva kao umjetničkog izričaja – poručio je Nenad Pavlović, docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i član upravnog odbora UNIME.

Osim navedenog, u 14 sati je na rasporedu radionica za učitelje koju će voditi Nenad Pavlović dok je u 15 sati radionica za djecu pod vodstvom Gorana Smoljanovića.

Nenad Pavlović

Margareta Fabičević

Hrvoje Seršić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!