OPG Maciček nudi sve, od tradicionalnih sireva do jogurta s okusom kave i stracciatelle

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – OPG Maciček iz Žabjaka nastajao je tri generacije, a danas se, zahvaljujući dugogodišnjem predanošću poslu, radi o jednom od najuspješnijih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s ovih područja. S farmom od 50 muznih krava, plus podmladak, prije tri godine su pokrenuli izgradnju mini sirane. Iako im je iz europskog fonda ruralnog razvoja odobreno oko 800 tisuća kuna za gradnju, na koncu su je izgradili iz vlastitog džepa i to iznosom od oko 600 tisuća kuna. Prije godinu dana kupili su i robot za mužnju koji im znatno olakšava posao pa sada imaju i detaljan uvid o proizvodnji mlijeka baš svake krave.

– Proizvodnja se kreće negdje oko 360 tisuća litara mlijeka godišnje. Siranu smo otvorili prošle godine stjecajem okolnosti samog tržišta mlijeka kakvo je bilo. Razmišljali smo si, ako mogu mljekare toliko dignuti vrijednost našeg proizvoda, zašto ne bismo mogli i sami, barem jedan dio s obzirom na to da smo i onako za sebe već radili. Ono što smo već radili bilo je svježe vrhnje, svježi sir, kuhani sir, a sada radimo sve to isto pa i više, samo malo intenzivnije – rekao je Dejan Maciček.

Većinu Macičeki prodaju otkupljivaču dok prerađuju tek jedan mali dio. Komentirao je Dejan Maciček i vječnu tabu temu – cijenu mlijeka.

– Cijena je 20 centi manja nego što je u Sloveniji odnosno tamo je oko 70 centi litra mlijeka pri otkupu – naglašava.

Macičeki mlijeko prerađuju na tradicionalan način pa je i okus njihovih proizvoda drugačiji, poseban.

– Proizvodimo svježi sir, vrhnje, jogurte i jogurte s okusima. Od kuhanih sireva imamo obični ili s dodacima vlasca te ljute tucane paprike, ali i dimljene. Proizvodimo nešto i maslaca, a naravno tu je i nusprodukt proizvodnje svježeg sira sirutke. Od novijih proizvoda imamo kvargl – navodi Maciček.

OPG Maciček može se pohvaliti različitim okusima koji se i mijenjaju ovisno o godišnjem dobu.

Kažu da voćne baze najbolje idu i pašu sukladno sezoni određenog voća pa je tada i veća potražnja. Pokušavamo se prilagoditi. Primjerice, prošlo ljeto je bio dosta zanimljiv jogurt s okusom kave za koji smo dobili povratne informacije da je osvježavajuć. Sada ga nemamo u ponudi, ali vraćat će se. Trenutačno nam od jogurta s okusom najbolje ide stracciatella i jagoda, a iza tih okusa najpopularnija je vanilija s čoko kuglicama – rekao je Maciček.

Što veća paleta okusa to bolje, ali problem je proizvodnja svega odjednom.

– Problematičnije je proizvesti široku paletu proizvoda jer je vremenski zahtjevnije. U svakom slučaju, većina ljudi nađe si proizvod koji im odgovara i koji kupuju – kaže.

S obzirom na obiteljski posao, sve se bez problema radi prema dogovoru.

– Većinom se oko svega dogovaramo, ali uvijek je netko više zadužen za siranu, netko oko životinja ili obrađivanja polja. Uskačemo si po potrebi koliko je moguće. Osim obitelji gdje smo tata, mama, brat, sestra, šogor i šogorica i ja, imamo i troje zaposlenih – rekao je Maciček.

Upitali smo Dejana Macičeka gdje se mogu kupiti njihovi proizvodi, koliki je interes kupaca i što najbrže “plane”?

– Uglavnom prodajemo na kućnom pragu u Žabjaku i u centru Rovišća na nedavno otvorenom mini kiosku. Imamo svoje proizvode i u mesnici “Jurišić” što se tiče kuhanih sireva, a malo veću paletu u Bilogorskoj košari. Svježi sir, vrhnje, kvargl i jogurti najbrže se prodaju. Interes kupaca je dobar, ali sve to veže jedno drugo, trenutačno nije neka situacija, “upper limit”. Sada će nam s lijepim vremenom krenuti i vanjski poljoprivredni poslovi tako da će biti izazovno – navodi Maciček.

Svjesni su i porasta ulaznih troškova, a kakva je situacija najbolje govori Dejanov sarkastični komentar.

– Ma ne, ne postoji nikakva razlika u odnosu na prije nekoliko godina i danas – sarkastično će.

Ipak, planova ima, ali za sada ništa nije konkretno odlučeno.

– Za sada više manje ostajemo pri proizvodnji proizvoda koje imamo. No, bilo bi zanimljivo svašta raditi. Primjerice, sladoled, a čak su neki pokušali jogurte s okusom zamrznuti i kažu da je dobro – rekao je.

Nakon godina u obiteljskom poslu, svoj život bez krava, proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda teško može zamisliti, ali rado bi Dejan odabrao sunce i more u bilo kojem trenutku.

– Ako želiš nešto svoje održavati, moraš dati sve od sebe. Bi li se bavio nečim drugim ne znam, možda, ništa nije vječno. Na sunce i more uvijek pristajem – uz smijeh je zaključio Dejan Maciček.

Veliku podršku obitelji Maciček pruža i Općina Rovišće, koja je pomoću financijskih sredstava putem natječaja pokrenula izgradnju tržnice na kojoj je mjesto “rezervirano” i za OPG Maciček.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!