Dinamo slavi rođendan, a svoje dinamovce ima i BBŽ. Evo tko nosi ‘sveto ime’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najtrofejniji hrvatski nogometni klub GNK Dinamo, osnovan je 26. travnja 1911. godine što znači da danas slavi 112. rođendan. Purgerski klub nastao je na današnji dan pod nazivom Građanski da bi 34 godine kasnije na Skupštini 9. lipnja 1945. bio preoblikovan i preimenovan u današnji “Dinamo”.

Dinamovo ime nose i neki nogometni klubovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, poput NK “Dinamo” Dežanovac i NK Dinamo Predavac dok u Hercegovcu postoji Školski sportski klub “Dinamo” Hercegovac.

Za ovogodišnji rođendan, odlučili smo predstaviti NK Dinamo Predavac koji je osnovan 1955. godine, a osnovali su ga Predavčani. Naravno, rivalstvo na relaciji Dinamo – Hajduk i tada je postojalo pa je oko imena u jednom periodu postojala dvojba.

– Bilo je rasprave hoće li se klub zvati Dinamo ili Hajduk, nakon što se je do 1955. godine  zvao “Bratstvo”. Ipak, većina se odlučila za Dinamo. Klub je dugo godina vodio gospodin Đuro Pranjić, inače maler koji je svu svoju ušteđevinu ulagao u klub. On je već tada igralište ograđivao sa žicom i drvetom od agacije. Svojevremeno je dovodio u Predavac i momčad Dinama iz Zagreba, a igrali su Predavčani 1971. i u Maksimiru. Osim igrača iz Predavca, dosta je njih doveo i iz Bjelovara, a sve su to bili dobri igrači – priča načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan. Bila su tu braća Vugrin, Pero, Zdravko Joža i Ivek, učitelj Emil Novak, Pikivača, Šimunović, Kalabek, Parlov i drugi. Kasnije su u klubu bili Slavko Koprivnjak, Mirko i Karlo Halužan, Juraj Bačić, Ivo Čajka, Branko i Zvonko Prišćan, Časar Mirko, Željko Čermak, braća Devčić, a kasnije dugogodišnji predsjednik bio je Stjepan Erdelja, zatim Luka Markešić, Mirko Radić i Cvitković.

Do kasnih osamdesetih godina klub nije imao mlađe uzrasne kategorije.

– S obzirom na to da tada nije bilo juniorskih i mlađih kategorija, klub se osamdesetih godina počeo oslanjati na mladiće iz vlastitog mjesta pa je tako većina igrača počela igrati za seniore već sa 16 godina uz specijalni liječnički pregled. Zajedno smo sa pojedinim zidarima koji su voljeli klub gradili svlačionice koje su još i danas tu na istom mjestu, samo proširene i obnovljene. Nakon nekog vremena smo ogradili i igralište uz pomoć ljudi također iz mjesta gdje valja spomenuti Jozu Beloševića, Stjepana Barbarića, ali i dečke koji su u to vrijeme igrali, Majcenović, Vinković, Barberić, braća Šarić, Petričušić, braća Cvrtila, Sedlaček, Dunjić, Bačić, Prišćan i drugi – dodaje.

– Bilo je to osamdesetih godina do 1995., kada je klub značajno napredovao i ušao u treću, a potom i drugu HNL – Sjever. To je i najveći uspjeh kluba u povijesti koji je izboren kroz kvalifikacije protiv Poleta iz Pribislavca. Za Dinamo su tada te dvije utakmice odigrali neki kolege koji su samnom igrali u NK Bjelovaru kao što su Bundović, Ušanović, a bili su tu i mladi Nosek i Jeličić, Franjić, Pranjić, Marušić, Grantverger, Sabljić i nešto iskusniji Župan i V.J. Balta te drugi – navodi.

Pred sam početak rata bilo je svega. Bila je jedna mini međužupanijska liga gdje je Dinamo Predavac nastupao u Kusonjama, Šeovici, Batinjanima i ostalim mjestima gdje se klubovi baš nisu usudili igrati. 

– Znali smo sa šahovnicom na dresovima odlaziti u ta mjesta kako bismo odigrali utakmicu što od domaćih u to vrijeme nije nikako bilo dobro prihvaćeno. Možda je to bilo i hrabro i ludo, ali sve je u konačnici dobro prošlo i sve se izdržalo, usprkos nemilim događajima – rekao je Prišćan.

Kasnije se oformila Županijska nogometna liga i Dinamo je gotovo svake godine u vrhu, a nakon dvije godine osvajanja prvog mjesta odlazi u 4. NL Sjever gdje i danas vrlo uspješno igra. 

Sve  više se zadnjih  godina  daje naglasak na mlađe uzraste,  što smatramo jako dobrim. 

– Mislim da treba voditi brigu o mladima. Uz pomoć Ministarstva turizma i sporta , uspjeli smo napraviti teren s umjetnom travom za mali nogomet gdje svakodnevno treniraju djeca iz kluba, ali se koristi i za rekreaciju. Također isti se koristi za tjelesni odgoj u Područnoj školi Predavac – rekao je načelnik.

Da se ulaže u mlađe uzraste potvrđuje i Škola nogometa koja postoji gotovo od samog osnutka NK Dinamo Predavac.

– Škola nogometa imala je svojih uspona i padova kao i u većina klubova u županiji. No, zadnjih desetak godina uspješno funkcionira. Uz juniore imamo i oko 50 mlađe djece, a uvijek i u svakom trenutku nam se djeca mogu javiti, kako dječaci, tako i djevojčice. Trenutno imamo jednu djevojčicu. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se priključe našoj školi nogometa jer svatko je dobrodošao. Ove sezone djecu trenira trener Tihomir i Vedran Đolan – rekao je Ante Lovrić, voditelj škole nogometa.

NK Dinamo Predavac natječe se u tri uzraste skupine U11, U13, i juniori U19, te limače koje pripremamo za natjecanja.  

– Za iduću sezonu pripremamo još jednu skupinu. Smisao škole je da se djeca druže, treniraju redovito, stječu radne obaveze i navike i maknu se s ulice. Rezultati onda dolaze naravno radom i zalaganjem – poručio je Lovrić.

Jedan od prioriteta u sljedećih pet godina klubu nije dosezanje višeg ranga već kvaliteta igre i infrastrukture.

– Mislim da možemo biti zadovoljni s onime što imamo i što postižemo. Cilj nam je održavati kvalitetne terene te natkriti dio tribina. Plan je još urediti dodatno prostorije kluba te proširiti svlačionice. Najveća ambicija nam je raditi na mlađim uzrastima kako bi ih bilo više.

Što se tiče sufinanciranja kluba kao i uređivanja terena, rukave redovito zasuču svi oni koji su dio kluba pa i sam načelnik. Klub potpomažu i sponzori te sama Općina Rovišće. Danas najviše o klubu vode brigu uz trenera Džolana V. i Džolana T., Papca, načelnik Prišćan, Bačić, Sedlaček, Pašalija, Lovrić, Dominković, Erdelja, a značajna podrška su i  Filić L. i M., Vejić, Rodić, i M. Radić. 

– Sigurni smo da kroz ovakvo zajedništvo možemo napraviti puno dobrih stvari, kako za klub, tako i za cijelo mjesto i Općinu – zaključio je Prišćan.

FOTO: NK Dinamo Predavac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!