Folklorašica Božica: Ples opušta, raduje i tjera negativne misli. Stoga, plešite!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA/MIKLOUŠ – Ples je aktivnost u kojoj se svatko može pronaći, jer je bitno da u tome uživa, a hoće li to biti ples za publiku ili dušu, na svakome je da sam odluči. Slično misli i  folklorašica Božica Tonković, koja već više od tri desetljeća pleše u KUD-u Sloga iz Miklouša, a povodom Svjetskog dana plesa (29.04), pojasnila nam je zašto je ples bitan.

– Ples stvara osjećaj opuštenosti, čovjek se osjeća radosno jer zaboravi na sve što ga tišti i muči. Zbog plesa se čovjek nalazi sa svojim prijateljima i u društvu koje mu odgovara. Ples oslobađa od nekih negativnih misli i energije – priča Tonković koja je već nekoliko godina i predsjednica KUD-a.

Ona sama, za učenje plesa i tradicijskih običaja odlučila se tek kad se udala i kada je vidjela da se time bavi njezina svekrva koja je i nju motivirala da se pokrene.

-Mene je to isto zanimalo, pa sam se i ja učlanila i od tad plešem, skoro 30 i nešto godina. To su tradicijski plesovi sela Miklouš. Neki bi rekli da je to teško i komplicirano za naučiti, ali kad to jednom naučiš, s tim živiš i obožavaš to izvoditi – pojašnjava.

U KUD-u se trude da se ljubav prema plesu i tradiciji prenesu i na mlađe generacije, pa se Božica hvali kako su u rad miklouškog KUD-a uključena njezina djeca, pa i unuka.

– Plesna družina je šarolika, ima i mladih plesača, i starijih, pa i ponekih baka. Ljudi misle da je to što plešemo zapravo jednostavno, ali nekad vrsta kondicije ipak je potrebna. Mi taj ples, odnosno šetano kolo, pred nastup ponovimo i do 10 puta, iako ne odrađujemo nikakvo zagrijavanje. Ples uz glazbu još je i zahtjevniji – priča naša sugovornica koja bi svima preporučila da plešu, ne samo zbog aktivnosti, već i učenja o kulturi.

– To je puno više od plesa, tu su i izleti, druženja. Važno je za mlade da se uključe, da nešto novo nauče i da se tradicija nastavlja – kaže Tonković i podsjeća da je miklouški KUD sa svojom Zapovjedi pod lipom ušao u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

FOTO: KUD SLOGA MIKLOUŠ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!