Svako ljeto smo na burzi i ne znamo što nosi jesen, ali ovaj posao ne bih mijenjala ni za koji drugi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kraj školske godine sve je bliže, a mnogim učenicima s teškoćama koji pohađaju osnovnu školu diljem županije u praćenju nastave pomažu pomoćnici u nastavi. Praksa pokazuje kako su rijetke škole koje nemaju potrebu za ovim kadrom, a kako doznajemo, svi učenici čiji su roditelji ishodili potrebnu dokumentaciju, danas imaju svog pomoćnika. Što je točno njihov zadatak i kako im izgleda svakodnevica na radnom mjestu otkriva Bjelovarčanka Slađana Srdojević koja posljednje četiri godine u bjelovarskoj II. osnovnoj školi radi kao pomoćnica u nastavi.

Na posao s osmijehom

– Svaki radni dan je vrlo izazovan, a nikad ne možemo unaprijed znati u kojem smjeru će dan krenuti ili kakvog će raspoloženja dijete doći u školu, ali jako je lijepo raditi kao pomoćnik u nastavi. Zaista svaki dan na posao idem s osmijehom na licu i veselim se svakom novom radnom danu, a svoj posao ne bih mijenjala. U ovom poslu prije svega morate biti strpljiv i voljeti djecu. Bez ovih osobina čovjek ne može biti dobar asistent – zadovoljno priča asistentica Srdojević pojašnjavajući kako joj je glavna zadaća dodatno pojasniti učeniku zadatke koji se nalazi pred njim kako bi što lakše savladao školsko gradivo. Ipak, iako se njezina priča čini pomalo idilično, naša sugovornica ističe kako se pomoćnici u nastavi susreću s različitim problemima. Oni se prije svega odnose neriješen status i niska primanja.
-Problem je što se na početku svake nove školske godine moramo javljati na natječaje, a u lipnju ostajemo bez posla što znači da smo svako ljeto na birou i u neizvjesnosti hoćemo li uopće u rujnu ponovno dobiti posao. Da se to regulira, svima bi nam bilo puno lakše baš kao što bi bilo bitno lakše da naša satnica bude malo viša jer je sada vrlo niska. Također, iznimno važna je i edukacija. Bilo bi sjajno kada bismo imali priliku redovito se educirati jer je bezbroj pitanja budući da se u radu susrećemo s različitim teškoćama. S tom djecom bi trebali raditi psiholozi ili defektolozi, no kako je to nemoguće, pomoćnici u nastavi bi trebali dobiti kvalitetnu edukaciju. Na svu sreću, mi u II. osnovnoj školi Bjelovar imamo sjajnu podršku stručne službe. Uvijek se možemo obratiti s pitanjima što nam je svima neizmjerno važno kako bi djeca dobila što kvalitetniju podršku. Osim toga, kada bi se više ulagalo u asistente na nacionalnoj razini, vjerujem da bi se oni dulje zadržavali u školi i da ne bi prvom prilikom odlazili na bolje plaćene poslove. Dobar asistent koji bi s djetetom radio tijekom njegovog čitavog školovanja bio bi najbolja opcija za svakog školarca kojemu je potrebna pomoć asistenta u nastavi – naglašava Srdojević.

Veća primanja

Da je kvalitetan kadar neizmjerno važan ističe i ravnateljica bjelovarske II. osnovne škole Ines Kapša prisjećajući se vremena kada je program pomoćnika u nastavi bio na svom začetku.

– Mi imamo pomoćnike u nastavi od 2009. godine s tim da je u to vrijeme to bilo znatno lošije regulirano nego danas. Pomoćnike smo dobivali preko javnih radova, a ponekad bi se mijenjali svakih mjesec dana. Pojavili bi se na vratima i rekli da su stigli raditi. Bilo je to bez edukacija, a za dijete bi bilo vrlo stresno jer bi ponekad u dvije godine jedno dijete promijenilo i šest pomoćnika. S vremenom je došlo do promjena na bolje. Danas bi bilo teško zamisliti nastavu bez pomoćnika u nastavi ako je on djetetu potreban. Prvenstveno bi bilo teško djetetu jer oni su to prvenstveno tu radi djece, no sigurno je lakše i učitelju i roditeljima. Grad Bjelovar danas vodi projekt pomoćnika u nastavi, sve je lijepo regulirano, asistenti u nastavi imaju sva prava po kolektivnom ugovoru. Problem je što se radni odnos završava krajem školske godine, kao i mala plaća – napominje Kapša dodajući kako u bjelovarskoj II. osnovnoj školi trenutno radi 10 asistenata u nastavi. Svi oni pomažu djeci koja imaju vrlo raznolike, a nerijetko i kombinirane teškoće. Riječ je intelektualnim, zdravstvenim teškoćama, poremećaju u ponašanju ili zadržavanju pažnje, ADHD-u te zahtjevnijim teškoćama u učenju. Sve su to, nastavlja Kapša, ozbiljne teškoće koje djeci otežavaju samostalno savladavanje gradiva u razredu. Upravo zato dobivaju pomoćnike koji su uz njih čitavo vrijeme koliko traje nastava.
U bjelovarskim osnovnim školama trenutačno zaposleno 49 pomoćnika u nastavi. Prosječna neto plaća je oko 400 eura na mjesec, a od svibnja plaće pomoćnika u nastavi, otkrivaju iz Grada Bjelovara, rastu za 20 posto za što novac osigurava Grad Bjelovar. U školama kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač u ovoj školskoj godini je zaposleno 59 pomoćnika u nastavi. Visina cijene sata je do kraja 2022. godine iznosila 36,41 kn/bruto II, dok je od 1. siječnja povećana na 5,81 eur/bruto II , odnosno 43,78 kuna /bruto II. Osim toga, pojašnjavaju iz Županije, pomoćnici u nastavi imaju pravo na putni trošak u maksimalnom iznosu 53,09 eura, božićnicu i regres u iznosu po 199 eura te dnevnice ako je pomoćnik pratnja učeniku s teškoćama na izletu. Kada je pak riječ o Čazmi, u tamošnjoj Osnovnoj školi su zaposlena četiri asistenta, a satnica im iznosi 25 kuna. U grubišnopoljskoj Osnovnoj školi I.N.Jemeršića zaposleno je 11 pomoćnika u nastavi, a kako pojašnjavaju iz grubišnopoljske Gradske uprave, njihova primanja se kreću od 400 do 500 eura. Što se tiče garešničkog područja, iz Grada pojašnjavaju kako Osnovna škola Trnovitički Popovac nema pomoćnika u nastavi, a Osnovna škola Garešnica ima njih 10 od čega ih je četvero zaposleno preko Bjelovarsko-bilogorske županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!