Zelene livade Lonjskog polja nestale pod vodom! Evo zašto je to dobro…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedno od najvećih prirodnih poplavnih područja u Europi trenutno pokazuje jedno novo lice, ravničarska dolina Lonjskoga polja pretvorila se u „veliko jezero“. Obilne kiše otvorile su fantastičnu priliku upoznavanja Lonjskoga polja na drugačiji način za sve ljubitelje prirode jer je u Parku prirode Lonjsko polje sada sezona poplava.

Zašto je Lonjsko polje važno u kontekstu poplava? Lonjsko polje je prirodno poplavno područje koje Hrvatske vode koriste za preusmjeravanje velikih vodnih valova iz nabujalih rijeka,  a može prihvatiti i do milijardu kubika vode iz okolnih rijeka. To je važno za sprječavanje poplava u gradovima uzvodno i nizvodno od Lonjskog polja. Poplavna područja su dio rijeke, a u Europi su takva područja odsječena nasipima od rijeke. U Parku prirode Lonjsko polje poplavna područja Lonjskoga polja sačuvana su još i danas, komunikacija između rijeke i Lonjskog polje je otvorena te  riba iz Save i Dunava dolazi na mrijest.

Kada poplavna voda ode, opet će ju zamijeniti slika konja i krava koji slobodno pasu na prostranim travnjacima.

Iskoristite ovu jedinstvenu priliku za upoznavanje Lonjskoga polja za vrijeme poplave. Uputite se već danas u Park prirode Lonjsko polje i s nasipa Mužilovčici ili s vidikovaca  u Osekovu i Repušnici uživajte u pogledu na zeleni krajolik pretvoren u novi vodeni plavi svijet.

Foto: PP Lonjsko polje

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!