Nakon Njemačke i SAD-a, Bjelovarčanin Velibor košarkaška znanja dijeli u dalekom Kuvajtu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je već više od godinu dana od kako je omiljeni bjelovarski profesor tjelesne i zdravstvene kulture Velibor Balaban svoj profesionalni i životni put nastavio u dalekom Kuvajtu. Poslije trinaest godina rada u bjelovarskoj Gimnaziji ukazala mu se prilika za daljnjim stručnim usavršavanjem i radom u toj dalekoj zemlji, gdje radi kao glavni košarkaški trener u jednom kuvajtskom edukacijskom razvojnom centru. Zadužen je za izradu i provođenje programa za sve uzraste, za odnose s javnošću, s roditeljima…

– Također kao profesor tjelesne kulture svojim znanjem i iskustvom im pomažem u izradi kurikuluma, organizaciji i provođenju kampova koji su ovdje jako popularni među Kuvajčanima. Trenutno sam odgovoran za rad pet trenera koje intervjuiram i biram sam. Imam tri trenerice i dva trenera, plus ja u „ekipi“. Osobno odrađujem deset do petnaest treninga tjedno. Ovdje ima dosta upita za individualan napredak u košarci. Neki žele samo žensku osobu za trenericu, netko želi biti sam na treningu, priča nam Velibor Balaban.

 

Velibor Balaban s kolegama na poslu

Košarka na prvom mjestu

Velibor je košarkaški trener sa FIBA licencom i u svojoj 27-godišnjoj karijeri je trenirao u SAD-u, Njemačkoj i naravno Hrvatskoj. Cijeli život je vezan uz sport, posebice košarku koju je počeo trenirati sa dvanaest godina. Kao klincu idol mu je bio i ostao Kaj – Kareem Abdul Jabbar. Trenirao je još nogomet, stolni tenis, rukomet. Kao trener je osvajao turnire i prvenstva u svim uzrasnim kategorijama u Njemačkoj i Hrvatskoj, a posebno je ponosan što je kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u bjelovarskoj školi na gradskim i županijskim natjecanjima iz više sportova (košarka, atletika, futsal, stolni tenis, badminton) ostvarivao redovito plasmane na državna natjecanja.

– Zahvaljujem ovom prilikom svim igračima, učenicama i učenicima koje sam vodio i trenirao, kaže Balaban.

Kako saznajemo uvjeti za rad u Kuvajtu su i više nego odlični. Životni standard je visok. Cijene su za naše pojmove astronomske. Voze se skupi automobili, cijene najma stanova također. Onih boljih kreću se od 1800 do 2000 eura. Živi se u ogromnim kućama i stanovima u zgradama sa i bez bazena.

 

Velibor Balaban u Kuvajtu radio kao glavni košarkaški trener u jednom edukacijskom razvojnom centru

Paprene cijene

U Kuvajtu je sve puno salona za ljepotu, restorana… No cijene su poprilične. Kako nam priča Balaban, za cappucino treba izdvojiti 5 eura, pizza (margarita) košta 12 eura, kilogram jabuka je od 1,5 do 2 eura. Što se tehnike tiče, cijena Iphona 14 se kreće od 1200 do 1300 eura. No, u zemlji nafte ipak ima nešto super jeftino – gorivo za automobile. Litra goriva je 30 centi.

– Moj radni dan započinje u šest sati jer u podzemnu garažu dolazi školski autobus po sina koji pohađa britansku internacionalnu školu. Moje radno vrijeme ovisi o rasporedu treninga, ali je u pravilu od 8:30 do 16:30, a dosta često i od 11:00 do 19:00 sati, kaže Balaban.

Kuvajt je multinacionalan u svakom pogledu. Brojne su nacije koje ovdje rade i žive uz domaće Kuvajčane, od Libanonaca, Jordanaca, Indijaca, Pakistanaca, Egipćana, Nepalaca, Filipinaca i drugih.

– Ovdje ima dosta nacija. Društvo je klasno. Stekao sam dosta prijatelja iz Velike Britanije, Škotske, Irske, ali i nekih drugih zemalja, kaže Velibor.

S kolegama s posla sprema se i u ribolov u ribom bogati Perzijski zaljev jedan petak ili subotu. Naime, radni tjedan u Kuvajtu počinje u nedjelju, a dani vikenda su petak i subota. Temperature u Kuvajtu dosežu i do 50 stupnjeva celzijusovih, ali postotak vlage nije visok  – kaže Balaban koji, kada ne radi, obilazi i susjedne države i gradove, Dubai, Bahrein, Qatar… (Siniša Slavinić/Bjelovarski list)

S prijateljima u gradu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!