Borba za održavanje zelenila se nastavlja, Binđo se žalio na Grad Bjelovar, evo što kaže Državna komisija!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku Grada Bjelovara o poništenju natječaja za održavanje zelenih javnih površina u gradu iz lipnja ove godine. Podsjetimo, Grad Bjelovar poništio je natječaj za održavanje javnih zelenih površina u razdoblju od četiri godine koji je raspisao u svibnju, a na koji su javile dvije tvrtke – Binđo d.o.o. iz Ivanić Grada i Cvjetni atelje Marina iz Bjelovara. Pritom je ponuda tvrtke Binđo bila jeftinija za 173 tisuće eura odnosno iznosila je 3.175.509 eura, a ona Cvjetnog ateljea Marina 3.348.947.

U obrazloženju poništenja natječaja navodi se dio V – održavanje komunalne opreme sa pet podstavki, od kojih je jedna i popravak naprava na dječjim igralištima.

-Na području Grada Bjelovara za sada postoje 42 dječja igrališta, a uvjeti koji se traže za naprave i opremu podliježu strogim propisima u smislu sigurnosti korištenja, održavanje istih nije dovoljno definirano u ponudbenom troškovniku te nisu navedene sve potrebne usluge i radovi koje treba kontinuirano provoditi (pregled, ispitivanje, atestiranje naprava i opreme, održavanje, popravak i dr.). Budući da predmet nabave nije podijeljen na grupe, sagledavanjem navedene problematike došlo se do zaključka da dio Održavanje komunalne opreme nužno treba izdvojiti kao grupu te provesti nabavu po grupama, tako da se za svaku grupu omogući dostava posebne ponude. Time bi omogućili da se jave specijalizirani izvoditelji koji zadovoljavaju dokaze sposobnosti za pojedinu grupu, a time i nižu cijenu te sigurnost naručitelja da će izabrani ponuditelj biti sposoban pružiti usluge koje su predmet nabave – naveli su, između ostalog, u obrazloženju poništenja natječaja iz Grada Bjelovara. 

Na takvu njihovu odluku tvrtka Binđo žalila se Državnoj komisiji koja je 26. srpnja donijela rješenje kojim poništava Odluku Grada Bjelovara o poništenju natječaja. U obrazloženju odluke, među ostalim, stoji kako Grad nije „osnovanim argumentima i priloženim dokazima u žalbenom postupku dokazao činjenice i okolnosti na temelju kojih je ocijenio na ima valjanu pravnu osnovu za poništenje postupka javne nabave“.

Stoga je Komisija Gradu vratila predmet na ponovno postupanje te mu naložila da tvrtki Binđo plati 13.400,00 eura na ime troškova žalbenog postupka. Drugim riječima, Grad će ipak, bez ponavljanja javnog poziva, morati izabrati između dvije ponude pristigle na prvi poziv. No, ni to ne znači da će time odabir biti konačan, s obzirom da obje tvrtke imaju mogućnost žalbe i na tu odluku.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!