Uskoro počinje sezona omiljene šumske delikatese, donosimo savjete za branje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Doba vrganja, jedne od omiljenih delikatesa Bilogoraca, uskoro bi trebalo započeti. Kako otkriva rekreativna gljivarka Lahorka Lebinac, njihova sezona počinje između Velike i Male Gospe. Hoće li tako biti i ove godine, ponajprije ovisi o vremenskim prilikama.

 

Optimalni uvjeti

– Mi smo prije nekoliko dana pronašli nešto vrganja, no ne bih rekla da je počela sezona jesenskih vrganja. Prije bih to objasnila kao kašnjenje jedinki koje smo tradicionalno trebali brati u vrijeme šumskih jagoda. Kako tih proljetnih ove godine baš i nije bilo, vjerujem kako su ovi koji sam nabrala pred koji dan, zaostatak upravo tih – pojašnjava Lebinac dodajući kako nakon spomenutog ulova, vrganje u šumama Bilogore više nije pronašla.

– Ako vrijeme bude toplo i vlažno, a noći ne budu prehladne, vjerujem kako ćemo već početkom rujna moći u vrganje. Nažalost, svjedočimo tome da se šume zaista puno ruše, a samim tim i uništava njihovo stanište pa bismo se kroz neko vrijeme mogli susresti sa situacijom da djeci vrganje, gljive uz koje smo mi odrastali, budemo mogli pokazati samo na slikama – upozorava Lebinac savjetujući svima onima koji želi krenuti i lov na vrganje na što trebaju obratiti pažnju.

Zatražite dozvolu

– Prije svega, trebate imati dozvolu Hrvatskih šuma. Ona se dobiva online i besplatna je, a uz nju je dozvoljeno gljive brati samo za vlastitu upotrebu. Kada nabavite dozvolu, treba pratiti vremenske prilike jer vrganji, kao i ostale gljive, rastu samo uz optimalne uvjete. Nadalje, nikako ne bih savjetovala bauljanje po šumama koje ne poznate. Ja sam se u posljednje vrijeme dosta susrela s divljim životinjama koje također zbog sječe šuma imaju smanjeno stanište. I za kraj, ono što je možda i najvažnije, je da ubirete samo one gljive koje zaista prepoznajete. To je vještima koja se prenosi s generacije na generaciju i uči od malih nogu. Ja sam nekada gljive naučila prepoznavati od svog djeda, a danas moj suprug i ja svoja znanja prenosimo na svoju djecu. Iako zaista puno vremena provodimo u šumi i prirodi, beremo samo one gljive koje odlično poznajemo, a to su, uz vrganje, lisičarke i sunčarke. Isto bih savjetovala i svima drugima koji se odluče na ovo putovanje jer ono što uberemo ipak stavljamo svojoj obitelji na stol, a kada je riječ o gljivama, opreza nikada dosta – napominje Lebinac.

 

Foto: Privatni album


PODIJELI S PRIJATELJIMA!