Sada i BBŽ ima mobilni palijativni tim, evo što to znači za pacijente i njihove obitelji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dostojanstvena smrt, ali i što bezbolniji put od trenutka postavljanja dijagnoze palijativnog pacijenta pa do njegovog posljednjeg trenutka glavna je misija palijativne skrbi. Upravo je listopad mjesec posvećen brizi za umiruće pacijente, a sada je obilježen i Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Tim povodom je u bjelovarskoj Općoj bolnici „Dr. Anđelko Višić” održano predavanje na temu palijativne skrbi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Govorili su doktorica županijskog moblinog palijativnog tima Ljiljana Žunić, njegova koordinatorica Marija Vranar te pomoćnik ravnateljice bjelovarske bolnice za sestrinstvo Igor Malešević.

Uspostavljen mobilni palijativni tim

Upravo je naša županija posljednja županija u Hrvatskoj u kojoj je oformljen mobilni palijativni tim koji djeluje u sklopu županijskog Doma zdravlja, a fizički je smješten na bjelovarskoj Stomatologiji. Riječ je o timu koji čine liječnica specijalistica, prvostupnica sestrinstva te koordinatorica tima. I dok unazad nekoliko mjeseci imamo ovaj tim, na području županije još uvijek ne postoji ne postoji stacionar za takve bolesnike iako je u bjelovarskoj bolnici za palijativne pacijente ugovoreno šest kreveta.

– Svi mi koji smo kroz cijelu godinu u doticaju s palijativnim pacijentima, promičemo kvalitetu života na kraju životnog puta. Također, pokušavamo objasniti da palijativna skrb ne znači samo brinuti za umirućeg pacijenta, već je potrebno voditi brigu o obitelji i okolini u kojoj se sam pacijent nalazi. Isto tako, cilj nam je napraviti most između gubitka i života koji ostaje smrti bolesnika za one koje ostaju. Poštujemo dostojanstvo svakog pacijenta, nastojimo mu pružiti maksimalnu kvalitetu života te se beskompromisno trudimo ublažiti sve njegove fizičke problema tipa bolova koji su najčešći, no nikako ne treba izostaviti psihosocijalne i duhovne probleme, kao ni mnoga druga pitanja na koja nailazimo u radu s pacijentima. S druge strane, njima je ponekad dovoljno samo da budu saslušani – istaknula je liječnica mobilnog palijativnog tima Ljiljana Žunić. Dodala je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija posljednja županija u Hrvatskoj koja je dobila svoj mobilni palijativni tim, no kako to ne znači da palijativna skrb na našem prostoru nije postojala do sada.

Velika očekivanja

– I do sada su je provodili dionici svih razina zdravstvene zaštite bez obzira na nivo njihovog obrazovanja. S ovom skupinom pacijenata najčešće se susreću liječnici obiteljske medicine, ali i svi drugi specijalisti. Zajedno zbrinjavamo simptome koji znaju biti vrlo neugodni i koje ne možemo riješiti u sklopu kućnih posjeta. Postoji i drugi problem, a to je zamor obitelji kada je potrebno tu obitelj odmoriti jer ona brine o pacijentu 24 sata. Njima je potreban i odmor i pomoć u bezbroj situacija koje su ponekad bezazlene, a ponekad su prekomplicirane, ali to je sve djelokrug našeg rada – naglasila je doktorica Žunić napomenuvši kako su potrebe postojale uvijek, a to najbolje znaju liječnici obiteljske medicine jer pacijent koji se nalazi u procesu liječenja zahtijeva neki oblik skrbi.

– Palijativna medicina je period od postavljanja dijagnoze do kraja života. To nekada taje godinama, nekada mjesecima, a nekada nažalost samo tjednima ili danima, ali svi mi smo uključeni u zbrinjavanje poteškoća ne samo na kraju života, već i u toku liječenja onkološkog, neurološkog ili kardiološkog pacijenta. Palijativna medicina se uvijek provodila ma kako god da se ona zvala i u kojim oblicima bila – kazala je liječnica dodavši kako su očekivanja od njih uvijek velika.

– Kada mi ljudima dođemo u kuću, očekivanja su velika. Naravno, obitelj očekuje odgovore na svoja pitanja, no te odgovore ponekad ne možete dati istoga dana. Ipak, bitno je da ljudi znaju da danas postoji mjesto gdje se mogu javiti, potražiti savjet, mišljenje, podršku ili rješenje svojih problema. Osim toga, tu je i praktični dio koji se odnosi na suzbijanje bolova, fizičkih simptoma… – pojasnila je doktorica Žunić otkrivši kako je do sada u mobilnom palijativnom timu zatražena pomoć za 68 palijativnih pacijenata. Od ukupnog broja, njih 16 je preminulo u svojim domovima prema vlastitim željama, dok je 33 umrlo u bolnicama.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!