[FOTO] Bilogorke i Podravke u Gudovcu prikazale izložbu ‘Miraz’, nastupio i bjelovarski KUD

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U mjesnom domu u Gudovcu danas i sutra traje dvodnevno događanje “Miraz” koje na svoj jedinstven način prikazuje kako je to bilo nekada kada djevojka svoj dom nije napustila bez miraza. Bilogorski miraz izložile su Udruga žena Gudovac, a Podravsko ruvo gostujuća Udruga čuvarice kulturne baštine Kladare.

U današnjem programu, osim predstavljanja izlagača, moglo se pogledati i poslušati izlaganje etnologinje Gordane Matunci te nastup KUD-a Bjelovar koreografijom Bilogorski svatovi, a događaj službeno otvorila dožupanica Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić. Program se nastavlja i sutra, a zašto se Udruga žena Gudovac odlučila uprizoriti “Miraz”, otkrila nam je njihova predsjednica Vesna Belošević.

– Događaj “Miraz” izložba je dvaju županija, točnije Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije gdje je izloženo ruvo podravsko te bilogorski miraz. Željeli smo prikazati što je nekada mladenka trebala donijeti u kuću kada se udavala. Imamo tu zidnjaka, pećnjaka, ćilima, šlinganih i vezenih jastučnica, ručnika. Mlada koja je bila bogatija donosila je čak dva kreveta, dva ormara te šivaču mašinu da se zna da može održavati svoje domaćinstvo – rekla je Belošević te najavila što su pripremile za sutra.

– Sutra ćemo od 13 do 16 sati imati radionicu štikanja na mašinu koju će pokazati Udruga čuvarice kulturne baštine Kladare. Slijede nam dvije predstave, u 16 sati “Majka ženi sina” koju izvode Gudovčanke, a u 17 sati na redu je predstava “Bolje spriječiti nego liječiti” Udruge Hrvatsko srce Veliki Grđevac. Svi su poznati – poručila je Vesna Belošević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!