[FOTO] Veliko bušenje u Velikom Korenovu: Pilot projekt ‘grijanja na daljinu’ u punom jeku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Priprema se teren u Velikom Korenovu za postavljanje 30 metara visokog tornja i početak bušenja tla do dubine od 1500 metara, gdje se, pokazuju preliminarna istraživanja, nalazi se geotermalni izvor temperature vode do 80 Celziusa. Tom bi se toplinom u budućnosti trebala napajati 80-ah hektara velika Poslovna zona za kojju već sada postoje zainteresirani poduzetnici, a za čije je opremanje u gradskom proračunu sljedeće godine planirano 1,5 milijuna eura.

Radove vrijedne 3,5 milijuna eura bez PDV-a dobila je hrvatska tvrtka Crosco, a gradilište je u ponedjeljak obišao gradonačelnik Dario Hrebak u društvu direktora gradske tvrtke Terme Bjelovar Zvonimira Žareca.

„Ovim pilot projektom ‘district heatinga’, odnosno grijanja na daljinu, želimo uvesti sustav grijanja ne geotermalnu vodu u Bjelovaru. Očekujemo da ćemo pronaći toplu vodu na dubini do 1500 metara temperature 70-80 C° kojom planiramo grijati Poduzetničku zonu Veliko Korenovo. Ta jje zona u fazi projektiranja, a iduće godine u gradskom proračunu planiramo 1,5 milijuna eura za njezino uređenje i već sad imamo dosta poduzetnika koji su zainteresirani za ulaganja. U budućnosti očekujemo još pet do šest takvih geotermalnih bušotina na području cijelog našeg grada kako bi mogli grijati stambene objekte i javne institucije”, pojasnio je gradonačelnik dodavši da je cilj da Bjelovar u idućih 10 godina postane energetski samodostatan i neovisan grad, što uključuje ne samo eksploataciju geotermalnih nego i solarnih i ostalih obnovljivih izvora. Završetak radova planiran u rano proljeće iduće godine.

Što se financijske konstrukcije tiče, oko 1,3 milijuna eura osigurale su Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatnih milijun eura planiran je iz Ministarstva regionalnog razvoja. Preostalih 1,2 milijuna eura podmirit će Grad Bjelovar, no postoji šansa da se još 400 tisuća eura osigura iz izvanproračunskih izvora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!