Država obeštetila pčelare, ali bez ovoga pomor će se sigurno ponoviti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trovanje pčela je scenarij koji se ponavlja iz godine u godinu, ni ova nije iznimka, a bez dijela zajednica su ostali uzgajivači s daruvarskog i grubišnopoljskog područja. Pčelarima koji su ove godine pretrpjeli pomor pčela je ovih dana isplaćena odšteta. Na račune 23 korisnika iz Grada Zagreba i pet županija uključujući Bjelovarsko-bilogorsku isplaćeno je ukupno 140.530 eura za 1.081 pčelinju zajednicu što znači da su pčelari po zajednici dobili 130 eura. Novac je iz svog proračuna isplatila država i pčelari su na tome zahvalni. Svaka pomoć je dobrodošla, ali tih 130 eura je pokrilo tek dio gubitka.

-Taj iznos nije dovoljan zbog toga što se ta šteta desila na proljeće upravo u trenutku kada su pčelinje zajednice bile najspremnije za paše i tu je naravno višestruko izgubljena dobit. 130 eura je vrijednost jednog pčelinjeg društva, ali nije nadoknađena izgubljena dobit od meda, peludi – upozorava predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Daruvar Dalibor Jareš.

Slaba im je utjeha jedino da meda ionako ove godine nije bilo.

-Ova godina nam je tako i tako bila slaba s medom, katastrofalna. Barem su nam nadoknadili zajednice, one su sada na prijašnjem broju jer smo ih sanirali s novim društvima – pomireno kaže grubišnopoljski pčelar Miroslav Ahac koji je proljetos ostao bez pedesetak zajednica koje su otrovane na uljanoj repici na kojoj je korišteno nedozvoljeno zaštitno sredstvo.

Ponovnu državnu pomoć nakon pomora pozdravlja predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, ali i napominje kako nisu ministarstvo i država ti koji pčelarima u tom slučaju trebaju nadoknaditi štetu već bi to trebali napraviti oni koji su štetu i uzrokovali i otrovali pčele. Ovako kada iz godine u godinu ministarstvo pokriva dio štete, tada to ministarstvo na neki način štiti one neodgovorne poljoprivrednike koji ne rade kako treba.

-Vuk sit, ovce na broju, ali zapravo stvar ne funkcionira zato što će se to opet nekome desiti nagodinu – ljuti se Jareš.

Jedini način je da se odgovorne lupi po džepu, stvar je tu vrlo jednostavna, smatra Jareš i dodaje naplata kazne pri tome nije jedini način.

-Ne morate dobiti kaznu, svi poljoprivrednici su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potpore u poljoprivredi, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi ovih dana sve nas poljoprivrednike pojačano kontrolira, pa se može jednostavno onima koji nesavjesno koriste kemikalije oduzeti određeni dio potpore – predlaže predsjednik daruvarskih pčelara.

Najvažnije od svega je, slažu se i Jareš i Kocet, da se pomori pčela ne ponavljaju iz godine u godinu, a ponavljat će se ne poboljša li se komunikacija.

-Problem je u needuciranosti dijela ratara koji se na ovakvom tržištu bore za svoju poziciju i za svoju koricu kruha – navodi Kocet.

Očito da obavezne edukacija o održivoj uporabi pesticida nisu urodile plodom.

-Jasno je i dokazano da edukacija nije polučila rezultat i bila je provođena na način ‘idemo to odraditi’, ljudi su dobili uvjerenja za koja nisu imala znanja i to je lako dokazivo – kaže Kocet.

Ceh plaćaju pčelari, ali ne samo oni jer kada nema pčela nema ni oprašivanja, a time ni prinosa. Samo što, kažu pčelari, neki nikako da to shvate.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!