Gradsko vijeće: Pospani političari, samo dva pitanja gradskoj vlasti…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana sjednica Gradskog vijeća koja je počela aktualnim satom, a samo su dva gradska vijećnika postavila pitanje, Damir Bajs i Antoneta Blažinčić. 

Damir Bajs (Fokus) – Zanima me u vezi koncesijske naplate geotermalnoj elektrani u Cigleni. Oni su nam, prema izvješću Grada Bjelovara, bili dužni najmanje 4 milijuna kuna, sada se to znatno povećalo. Ta tvrtka i dalje postoji, radi na području grada Bjelovara. Inače, za taj novac sam pitao i u Saboru, a nije mi odgovoreno već dva mjeseca. Zanima me što iz Grada kažu na to. Vijećnika Bajsa zanimalo je i što se događa s planom izgradnje podzemne garaže kod gradske tržnice. 

Željka Vizi, voditeljica gradskog Odsjeka za naplatu i pravne poslove rekla je da je sve točno što je vijećnik Bajs rekao, da dugovanja postoje, ali da je sve na sudu i da je Grad na sve upite u vezi toga od svih ministarstava dobio odgovore da za vrijeme sudskog postupka ne smiju komentirati ništa u vezi navedene teme. 

150 parkirnih mjesta

Po pitanju izgradnje javne podzemne garaže odgovorila je Ivana Jurković Piščević, predsjednica uprave Komunalca. 

-Komunalac je prije tri godine napravio glavni projekt te ishodio građevinsku dozvolu za izgradnju tržnice sa podzemnom garažom. Obzirom da je Grad dio većeg urbanog područja, takva mjesta imaju uvjete za mejere zelene i digitalne tranzicije. Upravo zato smo išli u izmjene glavnog projekta koje su sada u tijeku gdje se nalazi podzemna garaža na dvije etaže sa 150 mjesta, sa punionicom za osobne automobile, zatim pametna naplata i sve ostalo. Očekujem da ćemo do svibnja imati riješenu potpunu dokumentaciju i čekamo natječaj ministarstva – kazala je Jurković Piščević. 

Vijećnicu Antonetu Blažinčić zanimala je situacija u vezi parkinga u centru grada. 

-Investitori novih zgrada grade zgrade bez parkirnih mjesta ili u najboljem slučaju bez parkirnih mjesta za sve stanare. Čak postoje kombinacije za parkiranje izvan područja zgrade. 

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika kazao je sljedeće:

-U vezi parkinga kod novih zgrada treba razdvojiti razdoblje do lipnja 2022. godine i od lipnja 2022. godine. Dakle, do lipnja 2022. bila je na snazi stara odluka koju je donijelo Gradsko vijeće i koja je glasila da investitor može uplatiti u gradski proračun 5 tisuća kuna po parkirnom mjestu, to je sada 700 eura i na neogranično je za to mogao dobiti parkirno mjesto. Spoznali smo taj problem i od lipnja 2022. godine investitor mora imati 80 posto parkirnih mjesta. Dakle, tko gradi zgradu sa 10 stanova, mora imati osigurano 8 parkirnih mjesta. A za ovih 20 posto investitoru je omogućeno da uplati naknadu, ali ona je uvećana sa 700 eura na 5 tisuća eura po parkirnom mjestu.  

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!