Pakrački muzej lani je imao duplo više posjeta nego što je u gradu stanovnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pakrački muzej i ove godine planira nastaviti s kvalitetnim radom i organizacijom brojnih događanja. Već danas tamo se može pogledati jedna zanimljiva izložba važna za lokalnu povijest, koja je izložena sve do kraja veljače.

– Započeli smo godinu s otvorenjem nama zaista vrlo vrijedne povijesne izložbe o obitelji Janković, onima iz Daruvara. To je prva izložba u povijesti o ovoj obitelji, koja je nama u Pakracu, ali i okolici neizmjerno važna. Naš muzej je smješten u malom dvoru Janković, dijelu kompleksa Janković, pa smo i u tom dijelu vezani za ovu obitelj – pojašnjava ravnateljica muzeja Jelena Hihlik.

Ti se predmeti čuvaju u gradskom muzeju u Požegi i rijetko napuštaju muzej, pa je ovo jedinstvena prilika za pogledati i naučiti nešto o plemstvu koje je značajno utjecalo na razvoj života u gradu. Hihlik poziva sve da dođu vidjeti ovu izložbu koja sadrži jedinstvene portrete Jankovića, koje nema nitko. Nastavljaju dalje s bogatim programom u ožujku.

Bogat program za dan Grada

-Već za dan grada u 3. mjesecu planiramo postaviti izložbu starih razglednica Pakraca, gdje ćemo po prvi put predstaviti cijelu zbirku razglednica koju naš muzej godinama sakuplja. Uz ovu izložbu ćemo vezati izložbu dječjih radova iz dječjeg vrtića „Maslačak“ koja je također posvećena gradu. Imat ćemo dakle zanimljive motive starih razglednica, ali onda i motive grada koje su djeca izradila i napravila – pojašnjava.

Muzej, kaže Hihlik, ima nekoliko funkcija, a brojnim se predavanjima i radionicama za velika i male pokušavaju približiti građanima ali i njima pokazati da muzej nije bauk i da povijest može biti zabavna. I iako su osnovani 2005., tek će ove godine dobiti stalni postav na kojem rade već nekog duže vrijeme.

Konačno stiže stalni postav

– Zaista nije bilo jednostavno, znamo svi povijest grada u kojoj su stradali i ljudi, a kamoli predmeti, obiteljske arhive, fotografije i slično. Međutim, malo po malo smo stjecali nekako i povjerenje u zajednici i među ljudima i ljudi su nam poklanjali dosta predmeta. Do nekih smo predmeta došli i terenskim istraživanjima, a neke od predmeta smo na tržištu i kupili. Cijela ta naša zbirka razglednica je nastala kupovinom razglednica od različitih kolekcionara koji su razglednice skupljali – kaže Hihlik kroz smijeh dodajući da se muzejski predmeti prikupljaju kod njih na različite načine.

Stalni će se postav nalaziti u Spahijskom podrumu, a njegovo će se uspostavljanje provesti kroz projekt Cvijet graševine. Tamo će uz stalni postav muzeja, biti i knjižnica. Nadaju se da će se od ove godine moći pohvaliti i da imaju stalni postav, posebno jer do njega nije bilo jednostavno doći nakon što je grad svašta prošao u ratu. Hihlik otkriva još neke zanimljivosti koje su uspjeli naći dok su prikupljali za stalnu zbirku.

– Jedan od vrlo vrijednih predmeta je i taj alarmni sat, izum iz 1896. godine, od našeg direktora pošte Konstantina Haidenegga, kojeg je patentirao i u Londonu i u Švicarskoj i u Budimpešti, a pronađen je na otpadu. Jednostavno ga se netko htio riješiti, nije bio svjestan njegove vrijednosti, a onda smo mi preko predmeta i preko natpisa na predmetu, uspjeli doći do ovih svih podataka – dodaje napominjući da je muzejski posao ponekad puno zahtjevniji nego se čini.

Broj posjetitelja raste iz godine u godinu

Pohvaliti se mogu da im se prošle godine broj posjeta utrostručio. Dolaze im školske i vrtićke grupe, izletnici ali i velik broj osmaša. Imali su prošle godine i 40-ak autobusa posjetitelja kroz projekt Cvijet graševine. Ukupno, upisali su oko 15 tisuća posjetitelja što je velik uspjeh ako se u obzir uzme da Pakrac sam prema posljednjem popisu stanovnika ima duplo manje žitelja nego što je muzej lani imao posjetitelja.

Svi zainteresirani za posjet pakračkom muzeju mogu se informanti o radnom vremenu u kojem mogu vidjeti što on nudi, no ravnateljica Hihlik napominje da je samo jedan telefonski poziv dovoljan da se dogovori neki drugi termin koji posjetiteljima odgovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!