Poticaje HZZ-a koriste i zaposleni i nezaposleni, a jedan tečaj lani je bio posebno tražen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više od tisuću stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine koristilo je mjere zapošljavanja Područnog ureda Bjelovar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mjere zapošljavanja podijeljene su na tri glavne kategorije: vaučere za obrazovanje, potpore za usavršavanje i osposobljavanje na radnom mjestu.

Vaučeri za usavršavanje u opticaju su od travnja 2022. godine, a riječ je o dodjeli javnih sredstava za obrazovanje odraslih putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Iz HZZ-a napominju da korisnik može koristiti jedan vaučer za obrazovanje do 2026. godine.

„Uz pomoć vaučera omogućeno je stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija, a mjeru mogu koristiti zaposlene i nezaposlene osobe na način da sami biraju program koji ih zanima kao i mjesto izvođenja nastave. Ukoliko je osoba koja koristi vaučer prijavljena u evidenciju, uz trošak obrazovanja i liječničkog pregleda, financira joj se također novčana pomoć te putni troškovi”, navodi Martina Topalović, predstojnica bjelovarskog ureda HZZ-a. Dodaje i da je tijekom prošle godine u sustav obrazovanja putem vaučera na području Bjelovarsko – bilogorske županije uključeno 407 osoba, 247 zaposlenih i 160 nezaposlenih.

Najpopularnije edukacije one su za rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, knjigovođu, internetski marketing te asistente za upravljanje EU projektima.

Potpore za usavršavanje

Potporu za usavršavanje koja se odnosi isključivo na zaposlene osobe i provodi se prema unaprijed definiranom programu lani je iskoristila 341 osoba, za što je izdvojeno 637.413,96 eura.

Iz Zavoda napominju da je za potpore za usavršavanje ključno da je program usklađen s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom te dodaju da Zavod sufinancira 75 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno najviše dvije tisuće eura po osobi.

Mjera osposobljavanja na radnom mjestu služi da nezaposlenim osobama omogući stjecanje znanja i vještina za obavljanje poslova određenog radnog mjesta, a lani su tu mjeru iskoristila 334 polaznika, za što je izdvojeno 1.105.881,93 eura.

Kada se sve zbroji, tijekom 2023. godine u mjere obrazovanja uključene su 1082 osobe, navode iz HZZ-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!