[FOTO] Kompostana u Dolinama: U dva mjeseca stiglo 250 tona biorazgradivog otpada!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od početka godine Bjelovarčanima se nudi usluga odvoza biootpada. S kućnog praga biootpad odvozi Komunalac i to u kompostanu na odlagalištu Doline, 1.9 milijuna eura vrijednom postrojenju završenom krajem prošle godine.

Prikupljanje otpada

Prije pražnjenja smeđih kanti, djelatnici komunalca ih provjeravaju kako u kompostani ne bi završili neki neželjeni predmeti. Iz Komunalca ističu kako su djelatnici na početku pronalazili vrećice, plastične posude, kutije cigareta i pepeo, no većina građana pridržava se pravila o odlaganju.

-Moram priznati da smo očekivali da će biti više otpada u kantama, ali građani se jako dobro pridržavaju uputa. Kad smo praznili prve kante pronalazili smo svašta u kantama, to je na kraju bilo izdvojeno i bačeno na odlagalište otpada – ispričao nam je Damir Oros, tehnolog bjelovarske kompostane.

-Što se tiče skupljanja samog biootpada, imali smo malih problema zato jer građani nisu vjerojatno bili dovoljno informirani pa su te kante stajale u dvorištima dok nisu vidjeli da se stavljaju i kante za biootpad – dodao je.

Količina prikupljenog otpada

Budući da je sakupljanje biootpada započelo u siječnju, količina otpada bila je nešto manja, no početkom sezone orezivanja voćaka i košnje trave očekuje se rast obujma biootpada.

-Obujam se već povećao, vidi se točno s orezivanjem i čišćenjem samih dvorišta i voćnjaka. Najvećim dijelom to su granje i živice, ono što građani možda ne znaju, mi prikupljamo i borove, ne stvaraju nam nikakve probleme u samom kompostiranju – rekao je Oros.

U malo više od dva mjeseca, hala kompostane je popunjena, a sakupljeno je preko 250 tona biorazgradivog otpada.

-Mi trenutno u samoj kompostani imamo oko 200 tona, kompostana je skoro skroz puna, sad ide proces pražnjenja i stavljamo ga na sazrijevanje. Vani su određene količine koje čekaju dodatni prostor, čim se kompostana očisti stavljamo nove hrpe i kreće novo kompostiranje – ispričao nam je o količini otpada u kompostani Oros.

Kvaliteta komposta

Tehnolog kompostane u Dolinama ispričao nam je kako se kompostiranje zbog niže temperature i manje količine kuhinjskog otpada malo protegnulo, no da je sve pod kontrolom.

-Prva hrpa je već pet tjedana u kompostiranju, očekuje se da je najkvalitetniji  kompost bit u nekih tri mjeseca bi trebalo da prođe samo kompostiranje i sazrijevanje, nakon toga ide prosijavanje i šaljemo naš kompost na analizu. Naš kompost je samo od biljnih ostataka tako da se radi o kompostu prve klase – ispričao nam je tehnolog.

Budući da se radi o proizvodu prve klase, u kompostanu već stižu neki upiti za kompost.

-Već imamo upite od nekih OPG-ova, mogu li to koristiti u ekološkoj poljoprivredi, tu nema problema, može se bez problema koristiti u vrtovima, za sadnju cvijeća, povrća…- rekao nam je Oros.

Bez neugodnih mirisa

Jedno od čestih i pogrešnih mišljenja je kako kompostiranje izuzetno smrdi, no prema riječima tehnologa Damira Orosa, situacija je u praksi posve drugačija.

-Građane koji dođu na kompostanu, ako slučajno imam vremena, onda im u biti pokažem što mi radimo. Provedem ih kroz kompostanu i ljudi se iznenade da nema neugodnih mirisa i da ništa ne smrdi – rekao nam je.

Tehnolog ističe kako je neugodan miris u našim kantama normalna pojava, no zbog mikroorganizama koji se koriste pri kompostiranju, jedini neugodan miris na kompostani onaj je kojeg vjetar donese s odlagališta.

-Kad nema zraka u vašim kantama to već počne reagirati i usmrdi se, to je normalno. Nama kad dođe biootpad na kompostanu mi počistimo te vrećice i kad krene proces kompostiranja mi pošpricamo s efektivnim mikroorganizmima i sutradan više nema mirisa – ispričao nam je sugovornik.

Dovoz biootpada

Iako se skuplja u kantama, neki od građana odlučili su iskoristiti priliku te biootpad besplatno dovoze sami, većinom oni koji imaju neki oblik teretnog vozila ili prikolicu, a postupak dovoza vrlo je jednostavan.

-Građanin dođe, mora doći na vagu, naš djelatnik ga važe, bio otpad se odlaže i kasnije se dolazi ponovno na vagu i sve je besplatno. Mi moramo voditi evidenciju, to nam je zakonska obveza i sva količina se mora evidentirati – zaključio je Oros i dodao kako je dovoz u kompostanu besplatan i košta samo malo dobre volje.

FOTO: Damir Oros


PODIJELI S PRIJATELJIMA!