Kobasičari, Dražica, Kajgana: Evo neobičnih imena naselja u BBŽ-u…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je puna zanimljivih i neobičnih naziva naselja. Tako ćete, ako recimo na more putujete ‘starom riječkom’, proći kroz Rim i kroz Nikšić. Do Babine Guzice pak morate doći brodom, budući da se radi o otočiću u sklopu Nacionalnog parka Kornati. Ako vam je do Ševe, Gačica i Grudnjaka, to sve možete obaviti osobnim automobilom budući da su Ševe naselje u sklopu Medulina, Gačice naselje u Varaždinskoj županiji, a Grudnjak naselje u Virovitičko – podravskoj.

Svoje mjesto na popisu najneobičnijih imena naselja našli su i Ženodraga u Istri, Tužno nedaleko Varaždina, dobro znana zagorska Špičkovina, nikad aktualniji Putini u Istri, a možemo se pohvaliti i otocima Mala i Vela Prduša.

Neobična imena u našoj županiji

Potaknuti ovim zanimljivim imenima naselja i mjesta, istražili smo kakva je situacija u Bjelovarsko bilogorskoj županiji.

U Šandrovcu tako imamo neslužbeni Pičkovac, a kod Garešnice smo pronašli Duhove i Kajganu, mjesto o kojemu smo i pisali ranije.

U Rovišću se smjestio Kakinac, a u sklopu Općine Berek imamo Oštri Zid, u Općini Dežanovac pak pronaći ćemo naselje Blagorodovac, Golubinjak te naselje Trojeglava.

Općina Đulovac može se pohvaliti Dobrom Kućom, Borovom Kosom, Gornjim Cjepidlakama te Velikom i Malom Babinom Gorom.

Na putu prema Ivanskoj iz Bjelovara prolazimo kroz Paljevine, a u sklopu Općine Kapela pronašli smo Šiptare i Kobasičare, Gornje Zdelice, a „teče“ i Tvrda Reka.

Oko Končanice pronašli smo Otkope i Šuplju Lipu, oko Štefanja Starine, a u sklopu Općine Sirač smjestila se Barica.

U slučaju da još uvijek niste pronašli Dražicu, potražite ju nedaleko Velikog Grđevca gdje se u blizini nalazi i Sibenik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!