Alexandra, djevojka koja sniva zvijezde, podijelila svoju poeziju s drugima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U izdanju Medicinske škole Bjelovar izišla je brošura u kojoj su sakupljene pjesme učenice trećeg razreda, Alexandre Trojke. Alexandra je učenica koja je već pokazala svoju darovitost budući da je prošle godine bila predložena za državnu razinu smotre LiDraNo. Brošura Snivati zvijezde nastala je kao poticaj za njezino daljnje stvaralaštvo. Povod objavljivanja je i obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i Godine čitanja.

O Alexandrinu mladenačkom zanosu, važnosti umjetnosti u srednjoškolskim danima, temama i glavnim karakteristikama njezine poezije odličan tekst napisao je profesor Siniša Krpan. Iz njegova teksta Pjesnikinja u nastajanju, koji je poslužio kao uvod u brošuru, izdvojili smo nekoliko glavnih misli.

-Njena poezija funkcionira u dihotomijama svjetlo – tama, ljubav – emocije, kiša – magla, vrijeme – čekanje, navodeći čitatelja da i sam unutar sebe pokuša pronaći ove konstante kako bi u ovom krajnje nemirnom i stalnoj promjeni podložnom svijetu pronašao sidrište koje neće dozvoliti prevelike odmake i lutanja s one staze koja je usmjerena prema iskrenim i dobrim ciljevima. Sklonost i okretanje prema ljepoti u tome nam nesumnjivo može pomoći, kako bismo uz poeziju poput Alexandrine svoje intimne trenutke proveli ispunjeno i smisleno, nadajući se da će se njezin pjesnički dar i dalje razvijati i da niti njezina ozbiljna spisateljska afirmacija ne mora biti nešto nedostižno. Uostalom, jedno od temeljnih čovjekovih prava je da ima svoje snove, osobito kada se ti snovi sanjaju otvorenih očiju – napisao je prof. Krpan.

Na kraju valja spomenuti da je velik doprinos u objavljivanju brošure svojim grafičkim oblikovanjem dao i Krešimir Ivanček.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!