Bajs i Hrebak se zbog Poslovnika optuživali da lažu i pozivali na tužbe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Izmjene Poslovnika Gradskog vijeća su uzburkale strasti na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća, a atmosfera zagrijana na aktualcu je uzavrela na samoj točki dnevnog reda. Prema novim pravilima koje je inicirao HDZ-ov Ante Topalović, a na kraju predložio gradonačelnik, HSLS-ov Dario Hrebak na aktualnom satu se smiju postavljati samo pitanja koja nisu na dnevnom redu te sjednice, a kako se ne bi produžio aktualac. Oporbeno negodovanje Hrebak je proglasio plakanjem za medijskom pažnjom. No, za oporbu je takvo ograničavanje ‘cenzura koja dolazi iz transparentne kuhinje Daria Hrebaka’.

-Prijedlog je poražavajući jer je to potiho uvođenje cenzure. Gradonačelnik time iskazuje potpuno nerazumijevanje uloge predstavničkih tijela čija je zadaća propitivati rad čelnika lokalne samouprave, a ne bespogovorno legitimirati sve odluke gradonačelnika – spočitnula je HNS-ova Jasna Višnjević.

Jasna Višnjević

Gradonačelnik nije ostao dužan i spremno je iz naftalina izvukao stare grijehe iz mandata kada je Višnjević bila dogradonačelnica, a kada je aktualni sat mogao trajati točno 60 minuta.

-Ja ako sam se javio 13., a u 60 minuta je stalo njih deset, nema postavljanja Hrebak pitanja! Gotovo! Kaže Vanja Posavac, (tadašnja predsjednica Gradskog vijeća) nema! Kao u doba prije 90.-ih. – prisjetio se ‘mračnih vremena’ Hrebak i podsjetio kako je tadašnjoj predsjednici Vijeća kupio vekericu kako ne bi slučajno aktualac otišao u 61. minutu.

Očekivano, promjena Poslovnika je postala novi poligon sukoba Damira Bajsa i Daria Hrebaka.

-Ovo s uputama mi se posebno sviđa, što mi smijemo pitati. Kaže, mi ne smijemo pitati neke ozbiljne stvari, već mi moramo pitati za ceste, vodovod. Gradski vijećnici nemaju pravo i ne bi trebali pitati stvari koje ih zanimaju – ljutio se Bajs i na primjedbu da vijeće u prosjeku traje 2,5 sata upitao da ‘je li to uistinu toliko iscrpljujuće’.

Iscrpile su Hrebaka Bajsove primjedbe stoga nije birao riječi.

-Sve ste fulali i od jednog ozbiljnog političara ste se spustili na razinu Pernara i Sinčića. Tako su oni vodili raspravu. Samo se nadam da vas nećemo odavde iznositi sa zaštitarima – odbrusio je Bajsu Hrebak.

No, nije dvojac stao ni na tome. Raspravu su uspješno doveli do vrhunca vrtićkog nivoa.

-Lažete! Ne, vi lažete! Tužite me! Tužite vi mene – durili su se i Bajs i Hrebak, a u sve se uklopila i žustra replika Ante Topalovića.

-Talk show s gradonačelnikom nije kvalitetna rasprava. Mi nismo akteri talk showa, a došli smo u sferu da trebamo biti heroji ulice, dizati bune i raspravljati o suludim stvarima, a gubimo pravu srž rasprave. Dovodimo se u sferu da tu promijenimo natpis u ‘kokošinjac’ i ajmo svi u isti glas po svim točkama, a tko će biti agresivniji će doći do izražaja – poručio je Topalović.

Ante Topalović

Promjena Poslovnika je na kraju prošla s glatkih 13 glasova za i 3 protiv, a da je na snazi bio već danas DP-ov Mateo Horvat, HNS-ova Jasna Višnjević i Damir Bajs iz DBNL ne bi postavili pitanje o Poslovniku, ali ni HSLS-ov Mario Holiček o državnom poljoprivrednom zemljištu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!