U Bjelovaru održan okrugli stol: „Suradnjom do (medicinskog) razvoja i kako do boljeg sustava palijativne skrbi“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Okrugli stol održan je u okviru projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar.

U bjelovarskom Kulturnom i multimedijskom centru, u petak, 28. listopada 2022. okupili su se eminentni stručnjaci iz različitih dijelova Hrvatske koji već niz godina rade u palijativnoj skrbi te svojim znanjem, iskustvom i vještinama doprinose razvoju tog područja.

Palijativna skrb dio je skrbi za pojedinca i njegovu obitelj, a njezini korisnici mogu biti osobe od najranije životne dobi do duboke starosti. U središtu je palijativne skrbi ublažavanje boli i ostalih simptoma koji uzrokuju tjelesnu, psihosocijalnu ili duhovnu patnju. Glavni je cilj palijativne skrbi poboljšanje kvalitete života bolesnika suočenog s neizlječivom bolešću te njegove obitelji.

U okviru projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar želi se osvijestititi važnost ovog područja i potaknuti razvoj palijativne skrbi edukacijama te implementacijom u društvo.

U ime domaćina, Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, skupu  su se obratile ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović te županijska predstavnica Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje.

U raspravi su sudjelovali Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru; članovi multidisciplinarnog tima Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac: Matija Rimac, liječnica u palijativnom timu – MAS Palliative care;  Antonija Pejaković Ličina, glavna sestra palijativnog odjela i palijativne skrbi; Ivana Tomić Pavlović, psihologinja; Olivera Grgić, socijalna radnica; Zoran Krpan, fizioterapeut; časna sestra Blanche Dakon, duhovnica; Mirjana Kralj, voditeljica obrazovanja odraslih pri Medicinskoj školi Osijek; Marina Međimorec, koordinatorica za palijativu pri DZ Koprivničko-križevačke županije; Marija Vranar, koordinatorica za palijativu pri Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije; Vesna Božić iz udruge Palijativni tim LiPa; Tina Jelić-Balta iz Medicinske škole Bjelovar te Katija Ćulan, voditeljica mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Zagreb – Zapad.

Na kraju skupa doneseni su zaključci o potrebi međusektorskog povezivanja i razvoja interdisciplinarne komunikacije i koordinacije te povećanja obrazovnih kapaciteta palijativne skrbi, a zaključeno je i da je potrebno napraviti katalog obrazovnih ustanova koje provode programe edukacija iz palijativne skrbi.

Zaključci koji su doneseni kao rezultat konstruktivnog razgovora

Za unapređenje i kvalitetan razvoj palijativne skrbi potrebno je:

  • međusektoralno povezivanje i razvoj interdisciplinarne komunikacije i koordinacije
  • raditi na standardizaciji obrazovnih programa palijativne skrbi
  • podići svijest o značenju palijative, radu multidisciplinarnog tima, svrsi palijativne skrbi te o dobrim aspektima palijativnog rada
  • pokrenuti mobilne palijativne timove (tamo gdje još nisu uspostavljeni) i ojačati njihove kapacitete edukacijama i opremanjem
  • težiti aktivnom uključivanju svih članova multidisciplinarnog tima
  • iskoristiti potencijal koji pružaju volonteri u palijativnim timovima
  • raditi na jačanju kapaciteta u uspostavi palijativne skrbi u domu pacijenta
  • osvijestiti dostupnost pomoći psihologa te psihijatara obiteljima i osobama koje brinu o palijativnim bolesnicima i boriti se protiv straha od smrti
  • staviti na raspolaganje duhovnu pomoć obiteljima i pacijentima
  • napraviti katalog obrazovnih ustanova u kojima je organizirana edukacija iz područja palijative.

Svi su se sudionici složili da su ovakva događanja, u okviru kojih kao ključni dionici imaju mogućnost dijeliti iskustvo i znanje, značajan pomak i važan su segment u unapređenju rada u palijativnoj skrbi.

Isto tako, u više je navrata istaknuto kako rad u palijativnoj skrbi nije posao, već poziv koji se živi i koji je zahtjevan, ali ispunjujuć.

Posebno zadovoljstvo panelista izazvalo je prisustvo učenika Medicinske škole Bjelovar koji su sa zanimanjem slušali izlaganja, a u publici su bili i predstavnici svih partnerskih škola koje sudjeluju u projektu, od Medicinske škole Osijek, Srednje škole Koprivnica, Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar Vinkovci, Srednje medicinske škole Slavonski Brod i Tehničke škole Virovitica do  Pučkog otvorenog učilišta Algebra.

Sadržaj ovog promotivnog članka isključiva je odgovornost Medicinske škole Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!