Bjelovarske mališane poharale vodene kozice, donosimo zlatna pravila ponašanja u slučaju zaraze

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prvih šest mjeseci ove godine u Bjelovaru je prijavljeno čak 205 slučajeva zaraze vodenim kozicama. Kako otkiva epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sanja Smolčić, od siječnja je zabilježen kontinuirani porast oboljelih od vodenih kozica.

– Za usporedbu, broj oboljelih na godišnjoj razini u periodu od 2018. do 2022. godine kretao se od 152 do 277 oboljelih. Ovako povećan broj oboljelih imali smo 2017. godine kada je u godinu dana zabilježeno 413 oboljelih – kazala je epidemiologinja Smolčić.

Povećan broj zaraza vodenim kozicama zabilježen je i u liječničkoj ambulanti pedijatrice Marije Čatipović koja otkriva najvažnija pravila ponašanja u slučaju obolijevanja od ove bolesti koja najčešće zahvaća dječju populaciju.

– Djeca bi trebala mirovati sedam dana, svakako bi trebalo izbjegavati sunce, kao i kupanje u bazenima. S druge strane, djeca bi trebala unositi dovoljno voća, povrća, jesti juhe što je zlatno pravilo kod svake viroze pa tako i ove – savjetuje doktorica Čatipović dodajući kako su se vodene kozice nekada najčešće javljale u zimskim i proljetnim mjesecima, no kako se posljednjih nekoliko godina, vjerojatno zbog klimatskih promjena, pojavljuju tijekom svih godišnjih doba.

– Riječ je o virusnoj bolesti koju karakteriziraju specifični osip i svrbež. Osip se počinje pojavljavati na prsima i leđima, a potom se širi po čitavom tijelu. Već pri pojavi jednog ili dva prištića roditelji vrlo često znaju biti u nedoumici je li njihovo dijete dobilo vodene kozice. Na ovo pitanje najtočniji odgovor daje vrijeme jer se kod vodenih kozica prištići ispune tekućinom, a ako se to dogodi, možemo biti sigurni da je dijete dobilo vodene kozice. Kroz dan ili dva mjehurić se raspukne i pretvori u svijetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti. Važno je znati i da je dijete zarazno dok se mjehurići ne pretvore u krastice, ali i nekoliko dana prije pojave osipa, a sama inkubacija najčešće traje 14 dana – pojašnjava pedijatrica dodajući kako vodene kozice, kao i druga virusna oboljenja, prolaze same od sebe pa sam osip nije neophodno tretirati, već će on jednostavno proći. Ipak, ako roditelji žele, danas farmaceutska industrija nudi čitav niz proizvoda koji bi trebali ublažiti svrbež uzrokovan vodenih kozicama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!