Dijabetes se može spriječiti, a vježbanje i zdrava hrana ne moraju biti skupi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Statistika pokazuje da 13 posto stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije ima dijabetes, ali kako u taj postotak ulaze samo oni dijagnosticirani procjenjuje se da je stvarna brojka veća. Broj oboljelih od dijabetesa tipa dva je iz godine u godinu sve veći, a poražavajuć je podatak da se on sve češće dijagnosticira kod djece što znači da je sve više djece pretilo. Čulo se to na predavanju u Bjelovaru održanom uz Svjetski dan šećerne bolesti. Osim porasta broja oboljelih brine i to što dio i nakon dobivanja dijagnoze bolest ignorira.

-Ono što vidim svaki dan u svojoj praksi je da ima ljudi koji saznaju da imaju dijabetes i ne poduzmu ništa u vezi toga. Nažalost, mali su postoci onih koji se stvarno zabrinu za svoje zdravlje i poduzmu nešto, prema podacima tek trećina osoba je dobro regulirana – iznosi zabrinjavajuće stanje dijabetologinja i endokrinologinja Maja Marušić Marić.

Dijabetes tipa dva se zdravim životnim navikama može spriječiti što se prvenstveno odnosi na prehranu, a hranimo se sve lošije. Na tanjuru nam se sve češće nalazi brza i nutritivno siromašna hrana dok voće i povrće zaobilazimo. Unatoč uvriježenom mišljenju jesti zdravo ne znači i jesti skupo.

-Zdravija hrana je nešto skuplja, ali primjerice kaže se da je Bog nama sirotinji dao srdelu, a srdela je jednako kvalitetna poput lososa, bogata je omega tri kiselinama, orašasti plodovi su oko nas, a jedna od najzdravijih namirnica što se prehrane kod dijabetesa tiče je kiseli kupus – kaže Eva Pavić, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Druga važna stavka zdravog načina života je tjelesna aktivnost, a ni tu nam nisu potrebne teretane i velika financijska ulaganja.

-Tjelesna aktivnost je besplatna. 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno je dovoljno. To može biti vježbanje, usisavanje i to je dovoljno ako je planirano – objašnjava Iva Lončarić Kelečić iz Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju koja napominje kako bi osobe oboljele od dijabetesa prije tjelesne aktivnosti trebale potražiti savjet zdravstvenih stručnjaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!