Onečišćenje ubija više ljudi od covida i svih svjetskih kriminalaca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zagađenje okoliša pridonosi većem broju smrtnih slučajeva širom svijeta nego COVID-19, stoji u novom izvješću Ujedinjenih naroda kojeg prenosi HRT. Posebni izvjestitelj UN-a David Boyd je u izvješću, objavljenom u utorak, iznio podatak po kojemu su najmanje 9 milijuna prijevremenih smrti prouzročili zagađenje ili toksini iz okoliša, što je dvostruko više od broja smrtnih slučajeva evidentiranih u prvih 18 mjeseci pandemije COVID-a.

U izvješću piše i da u svijetu od bolesti povezanih s onečišćenjem okoliša umire svaki šesti stanovnik našeg planeta, što je 15 puta više od broja smrtnih slučajeva od nasilja. Kada je riječ općenito o onečišćenju okoliša, preuranjenoj smrti najviše pridonosi zagađenje zraka. U izvješću se procjenjuje da ono uzrokuje oko 7 milijuna smrtnih slučajeva godišnje.

Najviše smrti povezanih s onečišćenjem pretežno je evidentirano u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Ondje je ono odgovorno za više od 90% smrtnih slučajeva u populaciji. U posebnoj su opasnosti radnici koji su izravno izloženi štetnim tvarima. Godišnje ih umre više od 750.000 zbog izloženosti ispušnim plinovima, azbestu i onečišćenju zraka sitnim lebdećim česticama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!