Parlament ubrzao proceduru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dva mjeseca nakon što je Komisija predstavila prijedlog postignut je dogovor s Vijećem, a sada je Parlament EU-a ubrzao zakonodavne korake za osiguravanje slobodnog kretanja tijekom pandemije uzrokovane koronavirusom.

Potvrda koja će omogućavati slobodno kretanje, takozvana „Covid putovnica“, može biti papirnata ili digitalna, a njeno je izdavanje bez naknade, odnosno potvrda je besplatna. Covid putovnicom dokazuje se da je njen nositelj cijepljen, da se oporavio od bolesti ili da je nedavno položio negativan test. Zajednički okvir dati će mogućnost svim državama članicama EU-a za izdavanje potvrda koje će biti kompatibilne, sigurne i provjerljive u cijeloj Uniji.

Važno je napomenuti kako je Hrvatska prva implementirala Covid putovnice, a do sada ih je izdano već preko 40.000. Granični prijelazi funkcioniraju bez ikakvih problema, odnosno nema zastoja uzrokovanih provjerom putovnica. Potvrde s podacima o cijepljenu, negativnom testu na Covid ili preboljenju bolesti, mogu se podići putem portala e-Građani, a tamo ih je potvrdu potrebno samo zatražiti, za što je potrebna razina sigurnosti 2 ili 3.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!